WhatsApp krijgt gebruikersnamen: 'Binnenkort je unieke naam kiezen'

WhatsApp krijgt gebruikersnamen: 'Binnenkort je unieke naam kiezen'

25-05-2023 15:26 Laatste update: 15:42

WhatsApp krijgt binnenkort waarschijnlijk de mogelijkheid om unieke gebruikersnamen aan je profiel toe te voegen. WhatsApp werkt dan meer zoals andere sociale media.

WhatsApp was tot nu toe altijd erg afhankelijk van het mobiele telefoonnummer van de gebruiker. Wie weleens een nieuwe telefoon heeft geïnstalleerd heeft dat vast gemerkt: WhatsApp werkte pas als ook je simkaart was overgezet. Die afhankelijkheid van dat mobiele nummer en één mobiele telefoon bouwt moederbedrijf Meta al langer af. WhatsApp is al langer los van de smartphone op de pc of Mac te gebruiken, en sinds vorige maand ook op meerdere telefoons tegelijk.

Maar het mobiele nummer is vooralsnog de enige manier waarop je je WhatsApp-account met anderen kan delen. Dat verandert binnenkort, met de toevoeging van een optie om een gebruikersnaam aan te maken. Dat meldt WABetaInfo, op basis van nieuwe testversies van WhatsApp. Daar is op de profielpagina de optie voor een gebruikersnaam toegevoegd.

Handiger en minder privacygevoelig

Straks kunnen gebruikers dus een eigen WhatsApp-gebruikersnaam kiezen, die uniek zal moeten zijn. Daarna ben je via die gebruikersnaam te vinden op WhatsApp. Dat is handiger, en ook minder privacygevoelig: je hoeft immers je 06-nummer niet te delen met iedereen, en een gebruikersnaam is makkelijker te veranderen dan een mobiel nummer.

Details rond de gebruikersnaam-optie zijn nog niet bekend, al is wel al duidelijk dat ook zulke chats end-to-end versleuteld zullen zijn. Maar het is nog niet duidelijk of er straks gradaties in de vindbaarheid zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet van zomaar iedereen een bericht kunnen ontvangen op WhatsApp, maar misschien wel van vrienden van vrienden.

WhatsApp moet dat soort details nog bekendmaken. Vermoedelijk wordt de functie onder bètatesters eerst nog uitgeprobeerd.

Luister ook onze podcast: