Apple-app voor klassieke muziek is er nu ook voor Android

Larisa Birta/Unsplash

apple music classical klassiek Android
1 juni 2023 om 16:56
Laatste update: 1 juni 2023 om 16:59

Apple heeft zijn speciale app voor klassieke muziek nu ook voor Android uitbracht. Apple Music-abonnees kunnen dan makkelijker klassieke muziek vinden.

Klassieke muziek is anders opgedeeld dan bijvoorbeeld popmuziek. Bekende muziekstukken van grote componisten hebben honderden verschillende uitvoeringen. Je hebt allerlei orkesten en andere uitvoerders, dirigenten en ga zo maar door. Apple Music heeft al die uitvoeringen wel, maar in de normale app kan je ze niet makkelijk vinden.

Daarom heeft Apple de nieuwe app Apple Music Classical ontwikkeld. Die app verscheen eind maart voor de iPhone en is er nu ook voor Android.

Makkelijker zoeken en ontdekken

De app is inbegrepen bij Apple Music en is specifiek ontworpen voor het navigeren door de ruim 5 miljoen klassieke muzieknummers die Apple biedt. Gebruikers zoeken bijvoorbeeld op componist, en zien dan een overzicht van alle stukken. Dat kan weer worden uitgesplitst op uitvoering of dirigent, waarna alle delen van het stuk duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

De app heeft ook korte toelichtingen bij veel uitvoeringen en probeert luisteraars zo ook nog wat bij te brengen. Ook worden er steeds weer nieuwe klassieke stukken en uitvoeringen uitgelicht. En voor wie echt klassiek nog intimiderend vindt: de app beschouwt orkestrale filmmuziek ook als klassiek.

Apple Music Classical biedt dezelfde technische eigenschappen als het normale Apple Music: streaming muziek, waar beschikbaar in Dolby Atmos ruimtelijke audio of in hi-res lossless-kwaliteit tot 192 kHz/24-bit. Apple Music is er vanaf 5,99 euro per maand voor studenten, 10,99 euro voor een éénpersoonsaccount en 16,99 euro per maand voor een gezinsaccount.

Apps voor iPad en Mac?

Het is niet duidelijk of Apple Music Classical op termijn ook nog naar de iPad of de Mac komt. Gebruikers kunnen albums via de Klassiek-app wel toevoegen aan hun bibliotheek, zodat die albums in de normale Apple Music-app ook te vinden zijn.

Ook is niet duidelijk of Apple werkt aan soortgelijke apps rond andere muziekgenres, maar dat zou zeker welkom zijn. Genres als jazz kennen net zoals klassiek veel verschillende uitvoeringen van allerlei artiesten, waarbij elk live-concert weer anders is.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>