Nieuwe vouwtelefoon van Motorola heeft groter extern scherm

Nieuwe vouwtelefoon van Motorola heeft groter extern scherm

01-06-2023 20:00 Laatste update: 20:18

Motorola heeft twee nieuwe vouwtelefoons onthuld: de Razr 40 Ultra en Razr 40. Het Ultra-model is volgens de fabrikant aan de buitenkant een groter scherm dan concurrerende 'flip'-telefoons.

De nieuwe Razr-toestellen hebben net als de voorgangers een scherm dat in het midden horizontaal dubbel wordt gevouwen tot een erg compact formaat. Die vorm lijkt op de bekende Razr-telefoons die halverwege de jaren nul populair waren. 

De nieuwe Razr 40 Ultra heeft aan de buitenkant een 3,6 inch oled-scherm met 144 Hz en 1066x1056 pixels, wat volgens Motorola het grootste externe display van alle flip-smartphones is. De grote concurrent is de Galaxy Z Flip 4 van Samsung, die een 1,9 inch extern schermpje heeft. Aan de binnenkant van de Razr 40 Ultra zit een 6,9 inch scherm met 165 Hz-verversing en een 22:9-verhouding. Dat scherm heeft 2640x1080 pixels en een piekhelderheid van 1400 nits. 

Het Ultra-toestel werkt met de Snapdragon 8 Gen 1-chip en achterop zitten twee camera's: een 12 megapixel-hoofdcamera en een 13 megapixel ultragroothoekcamera. De Razr 40 Ultra ondersteunt Dolby Atmos en 30W-snelladen met een meegeleverde snellader.

Verbeterd scharnier en extern display

Motorola heeft de druppelvormige scharnier herontworpen. Daardoor is hij kleiner geworden en de vouw in het scherm moet minder zichtbaar zijn als het toestel opengevouwen is. De achterkant heeft een matte afwerking of vegan leer. 

Door het scherm half open te vouwen zijn de Razr-telefoons bijvoorbeeld op een tafel neer te zetten, wat handig is bij videobellen of het bekijken van een recept tijdens het koken. Het schermpje aan de buitenkant kan ook het camerabeeld tonen en heeft nog meer mogelijkheden gekregen. Zo zijn er 'custom panels' in te stellen, om snel toegang te krijgen tot nieuws, weer, notificaties of Spotify te bedienen. Maar het is volgens Motorola ook mogelijk om 'bijna elke app' te openen op het externe display.

Beide nieuwe Razr-toestellen hebben een 32 megapixel frontcamera, 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Ze zijn stofbestendig, maar kunnen alleen tegen wat druppels (IP52). Dat terwijl de Galaxy Z Flip 4 van Samsung wel waterdicht is (IPX8).

De Razr 40 Ultra is vanaf maandag verkrijgbaar voor 1200 euro en is er in de kleuren magenta, zwart en lichtblauw.

Goedkopere Razr 40

Daarnaast komt Motorola met een scherper geprijsd model: de Razr 40. Deze vouwtelefoon heeft een 6,9 inch 144 Hz-amoled-scherm aan de binnenkant en een kleiner 1,5 inch schermpje aan de buitenkant. 

De chip in de Razr 40 is de Snapdragon 7 Gen 1 van vorig jaar. Wel is de accu groter dan bij het Ultra-model: 4200 mAh in plaats van 3800. Ook heeft de Razr 40 een hoofdcamera met meer megapixels (64 megapixel).

De Razr 40 is vanaf medio juli te koop. De prijs is 900 euro en de telefoon is er in salie-groen, vanille-crème en lila.

Eind 2022 testten we de flip-telefoons van Motorola en Samsung:

;