Samsung belooft oplossing voor onscherpe foto's op Galaxy S23

Samsung belooft oplossing voor onscherpe foto's op Galaxy S23

02-06-2023 16:25

Samsung komt binnenkort met een update die een hardnekkig probleem met de camerafunctie in de Galaxy S23-telefoons moet oplossen. Gebruikers klagen al maanden dat delen van close-upfoto’s onscherp zijn.

Vooral gebruikers van de Galaxy S23 en S23+ hebben last van vervaging rond voorwerpen als ze close-upfoto's maken. Daar zijn al maanden klachten over.

De duurdere Galaxy S23 Ultra zou minder last hebben van dit euvel, omdat de telefoon bij het maken van een close-up automatisch naar de groothoekcamera schakelt. Ook heeft de S23 Ultra een Focus Enhancer die onscherpte tegengaat. Maar in de modus voor hoge resolutie staan deze functies op de Ultra uit, waardoor de vervaging alsnog kan optreden.

Selectieve focus

Samsung gaat in een blogpost op de kwestie in. "Dit komt doordat de groothoekcamera van de S23 en S23+ een groot diafragma heeft, wat helpt bij het maken van foto's in het donker. Maar het betekent ook dat de meer opvallende selectieve focus ervoor kan zorgen dat de achtergrond van je foto's er wat wazig uitziet."

Samsung belooft een oplossing via een 'toekomstige software-update', maar wanneer die verschijnt is nog niet bekend. 

Advies

Het bedrijf raadt gebruikers van de Galaxy S23 of S23+ die een close-upfoto willen maken aan om wat meer afstand tot het object te nemen. Ook kunnen ze proberen om hun telefoon verticaal te houden als ze een kiekje maken. De vervaging zou alleen optreden als een toestel horizontaal of diagonaal wordt vastgehouden.

Kijk hieronder onze smartphone-cameratest met een vergelijking van de iPhone 14 Pro Max, Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra en de Xiaomi 13 Pro.