Apple onthult 15-inch MacBook Air en nieuwe versies Mac Studio en Mac Pro

5 juni 2023 om 19:05
Laatste update: 5 juni 2023 om 19:56

Apple heeft voor het eerst een 15-inch versie van de MacBook Air uitgebracht. Het is volgens Apple de dunste 15-inch laptop van het moment.

Tot nu toe maakte Apple alleen laptops groter dan 13-inch onder zijn Pro-label. Zo is de MacBook Pro er nu in 13-, 14- en 16-inch. De MacBook Air ging voorheen juist de andere kant op, met een kleinere 11-inch uitvoering. Dit keer kiest Apple dus voor een groter exemplaar, met 15-inch scherm. Het apparaat weegt 1,5 kilo en is

De grotere MacBook Air deelt verder veel eigenschappen met het kleinere exemplaar. De laptop is leverbaar met M2-chip, en het scherm heeft net zoals andere recente MacBooks bovenin een iPhone-achtige scherminkeping. Ook ontbreekt de ventilator, zodat gebruikers in absolute stilte kunnen werken. De 15-inch MacBook Air heeft twee Thunderbolt/USB 4-poorten. Apple belooft 18 uur batterijduur voor het exemplaar.

Ook deze grotere MacBook Air is er in de kleuren zilver, spacegrijs, middernacht en sterrenlicht. De laptop is er met 8GB werkgeheugen en 256GB opslag, vanaf 1599 euro.

De 13 inch MacBook Air met M2 is er voortaan in Nederland vanaf 1299 euro. De 13 inch Air met M1 blijft ook te koop, vanaf 1219 euro.

Mac Studio met M2 Ultra

Apple heeft verder een vernieuwde versie van de Mac Studio uitgebracht. Die desktopcomputer werd vorig jaar aan het Mac-aanbod toegevoegd, en zit qua prestaties en doelgroep boven de Mac mini, maar onder de Mac Pro.

De vernieuwde Mac Studio gebruikt de snellere versies van de M2-chip die eerder dit jaar al deels geleverd werden in de nieuwste MacBook Pro. Het gaat om de M2 Max-chip, die al in de krachtigste MacBook Pro zit, en om de nieuwe M2 Ultra.

Die nieuwe Ultra-uitvoering van de M2-chip is de snelste tot nu toe, met een 24-core CPU, tot 76-core GPU en de mogelijkheid om tot 192GB werkgeheugen toe te voegen. De Mac Studio is er in zilver en is verkrijgbaar vanaf 2429 euro. 

Mac Pro: Apple-chiptransitie compleet

Apple brengt de nieuwe M2 Ultra-chip ook naar de Mac Pro, de duurste en meest krachtige Mac. De Mac Pro was tot nu toe de laatste Mac die nog Intel-chips gebruikte; alle andere Apple-computers waren inmiddels over op Apple's eigen chips.

De Mac Pro kan nu 24 4K-camerastreams tegelijk behandelen. Het apparaat heeft 8 Thunderbolt 4-aansluitingen. Bovendien is dit de enige Mac met PCIe-aansluitingen: 6 stuks, zodat gebruikers het apparaat kunnen uitbreiden.

De Mac Pro is er vanaf 8399 euro.

Volg meer updates over het Apple-event via onze Twitter.