macOS Sonoma krijgt veel van de nieuwe iOS-functies

macOS Sonoma krijgt veel van de nieuwe iOS-functies

05-06-2023 19:59 Laatste update: 21:13

De nieuwste versie van macOS, versie 14, heet Sonoma. Veel van de nieuwe iOS-functies komen ook naar macOS, maar ook een nieuwe hybride screensaver-wallpaper.

Net zoals elk jaar heeft Apple-topman Craig Federighi een topteam losgelaten op de naam van het besturingssysteem, dat de laatste jaren wordt vernoemd naar bijzondere plekken in de natuur van Apple-thuisstaat Californië. Na locaties als Yosemite, Mojave en vorig jaar Ventura, is nu gekozen voor Sonoma, vernoemd naar de bekende wijnstreek in de staat.

Wallpaper en widgets

Nieuw zijn video-screensavers op macOS. Die lijken op de screensavers op Apple TV, met indrukwekkende natuurbeelden. Als gebruikers weer verdergaan, flitst de screensaver niet weg, maar komt die tot stilstand tot een wallpaper.

Op de desktop kunnen gebruikers nu ook widgets neerzetten. Die kunnen worden vastgeprikt op de wallpaper. En zelfs widgets die op je iPhone staan, kunnen zonder te installeren ook op de Mac worden geplaatst. Als er een venster wordt geopend, worden de widgets op de desktop vervaagd.

Uitgebreide game-modus

macOS krijgt ook een speciale game-modus. Die geeft games simpel gezegd meer toegang tot meer kracht, zodat games soepeler zouden moeten lopen. Ook komt Apple met software voor ontwikkelaars, die het omzetten van een game naar macOS veel makkelijker zou moeten maken.

Onder meer de game Death Stranding Director's Cut komt nu naar de Mac. Dat onthulde de legendarische game-ontwikkelaar Hideo Kojima tijdens de Apple-presentatie.

Schermdelen en videobellen

macOS kan met machine learning straks ook tijdens het videobellen allerlei effecten toevoegen. Vooral de presentatiemodus is indrukwekkend: je wordt dan losgeknipt van de achtergrond, en voor je eigen presentatie geplaatst. Het effect oogt als een soort nieuwslezer, en de functie werkt straks in FaceTime, Zoom, Teams, WebEx en meer.

Gedeelde Passkeys en browserprofielen

Gebruikers van Safari kunnen straks passkeys delen met vrienden of familie. Passkeys zijn de opvolger van wachtwoorden, die moeilijker te stelen maar daarom ook moeilijker te delen zijn. Met de functie kunnen gebruikers straks passkeys delen, maar die ook weer terugtrekken.

Verder krijgt de browser van Apple straks profielen. Dan worden websites en zelfs cookies alleen bij dat profiel bewaard. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld werk of studie en privé beter gescheiden houden. Ook krijgt Safari web-apps, voor uitgebreidere ervaringen die ook in het Dock geplaatst kunnen worden.

Verder krijgt macOS dus veel van de nieuwe functies van iOS 17, zoals de uitgebreidere contactfoto's, zoekfunctie in Berichten en meer.

Volg onze updates vanaf Apple-event WWDC