Apple kiest nieuwe koers met watchOS 10: meer overzicht

apple watch watchos 10
5 juni 2023 om 20:10
Laatste update: 5 juni 2023 om 20:27

Apple heeft watchOS 10 onthuld. Voor het eerst in jaren worden het uiterlijk en het gebruik van de horloge-software van Apple compleet omgegooid.

WatchOS begon erg simpel, als onderliggend besturingssysteem van de Apple Watch. De wijzerplaat was en is nog steeds leidend. Als gebruikers op de kroon op de zijkant van de Apple Watch drukken, komt een raster met apps tevoorschijn. Dat werkt onoverzichtelijk: sinds een paar jaar is er ook een lijst-weergave. Verder biedt de langwerpige knop op de zijkant van de Watch toegang tot een app-switcher, met je recent gebruikte apps.

Watch-apps zijn tot nu toe nooit zo breed omarmd als iPhone-apps. Gebruikers lijken op hun Watch toch vooral informatie te willen zien, en snel acties te willen afvinken. De nieuwe versie van watchOS is daar op toegespitst, en kijkt daarvoor naar de widgets die in iOS 14 aan de iPhone werden toegevoegd.

Smart Stack: altijd relevante informatie

Straks kunnen gebruikers aan de kroon van hun Apple Watch draaien om een carrousel met widgets tevoorschijn te halen. Dan zien gebruikers relevante informatie, zoals het weer, of de OV-informatie op tijden dat zij normaal reizen. Timers komen in het overzicht, veelgebruikte afspeellijsten en veel meer. Zo moeten gebruikers veel sneller bij de mogelijkheden van hun Apple Watch kunnen.

Het app-overzicht blijft wel, maar deze nieuwe carrousel is straks beschikbaar op elke wijzerplaat. Er worden ook twee nieuwe wijzerplaten toegevoegd: een driekleurige versie en een wijzerplaat met Snoopy.

Nieuwe functies voor fietsers

De Apple Watch is een populaire sport-gadget. Deze keer is de fietsfunctie van watchOS uitgebreid. De activiteiten-app van het horloge kan straks koppelen met sensoren van allerlei fietsen. Maar het is ook mogelijk om te profiteren zonder zo'n dure fiets. Een nieuw overzicht toont alle fietsdata ook op de gekoppelde iPhone, zodat fietsers met een telefoon op hun stuur precies zien hoe zij bezig zijn.

Mentale gezondheid bijhouden

Naast de dagboek-app in iOS 17, krijgt de gezondheid-app in watchOS 10 een soort dagboek voor mentale gezondheid. Gebruikers kunnen dan aangeven hoe zij zich voelen, en de gezondheid-app koppelt die informatie dan aan andere gezondheidsdata. Zo kunnen inzichten naar voren komen, bijvoorbeeld onderliggende redenen voor slaperigheid, paniek of juist positieve momenten.

Ook kan de app nu het daglicht in de gaten houden. Bestaande sensoren in de Apple Watch houden bij hoeveel daglicht er wordt opgevangen: daglicht is gezond voor ons, zeker voor jongere kinderen. Dat werkt ook bevorderlijk voor de ogen. Daarnaast zullen iPhones en iPads straks een waarschuwing geven als gebruikers de apparaten te dicht bij hun gezicht houden, wat ook niet goed is voor de ogen.