Apple onthult langverwachte bril: Vision Pro kost 3499 dollar

apple virtual reality bril vision pro augmented reality
5 juni 2023 om 20:50
Laatste update: 6 juni 2023 om 10:21

Tijdens ontwikkelaarscongres WWDC heeft Apple zijn langverwachte mixed reality-bril onthuld. Het apparaat is begin volgend jaar beschikbaar en is nog duur: 3499 dollar.

Er gingen al jaren geruchten over de komst van de Apple-bril. Topman Tim Cook noemde augmented reality zes jaar geleden al even belangrijk als de smartphone. In gesprek met Bright zei Cook vorig jaar dat een leven zonder AR binnenkort ondenkbaar zou zijn.

Concurrent Meta voelde de bui al hangen en kondigde vorige week zijn eigen nieuwste VR-bril alvast aan: de Meta Quest 3, die krachtiger en iets duurder is dan de voorganger. Maar de Quest 3 is met zijn prijskaartje van 500 dollar veel betaalbaarder dan de eerste Apple Vision Pro, die 3499 dollar kost. Verder kwam Sony onlangs met de PlayStation VR2, een VR-bril van 599 euro die alleen werkt in combinatie met een PlayStation 5.

'Begin nieuw computertijdperk'

Volgens Tim Cook markeert de presentatie van de Vision Pro 'het begin van een nieuw computertijdperk'. Hij noemt het apparaat een 'ruimtelijke computer'. "Net zoals de Mac ons kennis liet maken met personal computing en de iPhone ons kennis liet maken met mobiel computergebruik, laat Apple Vision Pro ons kennismaken met ruimtelijk computergebruik", aldus de Apple-ceo. 

Blikveld-vullende apps

De Vision Pro is een VR-bril voorzien van een aantal camera's, en voorop een scherm waarmee de ogen van de gebruiker te zien zijn. Op de bril zit een wieltje, net zoals op de Apple Watch. De bril wordt bediend met oogbewegingen: met oogsensoren bekijken gebruikers naar wat zij willen selecteren.

Met handbedieningen selecteren gebruikers wat ze willen kiezen. De interface van de bril zweeft ondertussen in het luchtledige: in de kamer. Als gebruikers vervolgens bijvoorbeeld iets bekijken, kunnen ze aan het wieltje draaien. Dan wordt de ruimte om hen heen donker gemaakt, en gaan gebruikers helemaal op in bijvoorbeeld een film.

Minder afgesloten van omgeving

Apple wil met het scherm op de voorkant een minder afgesloten ervaring creëren. Mensen in dezelfde ruimte zien de ogen van de Vision Pro-gebruiker als die hen ook kan zien. En als de gebruiker iets bekijkt, is dat ook te zien aan een bewegingseffect op het schermpje. Komt iemand in de buurt van een gebruiker, wordt de persoon automatisch zichtbaar, zodat de brildrager niet schrikt.

Gebruikers kunnen ook allerlei apps in hun omgeving hangen. Alles is schaalbaar en driedimensionaal te gebruiken. Vensters hangen in het luchtledige, en gebruikers kunnen documenten van het ene naar het andere venster slepen. Maar ook op de tafel voor zich leggen, en in drie dimensies bekijken.

Koppelen met Mac, muis en toetsenbord

Gebruikers kunnen ook hun Mac gebruiken met de Vision Pro op hun hoofd. Het scherm wordt dan vergroot, en apps kunnen uit de Mac worden gehaald. Dat maakt de bril volgens Apple ook ideaal om tijdens het reizen te werken. Gebruikers hebben dan als het ware een virtueel kantoor op hun hoofd.

Panoramafoto's die gebruikers eerder hebben gemaakt, kunnen kamervullend worden bekeken. Gebruikers staan dan als het ware in de foto, en worden erdoor omringd.

Ook kunnen films en series worden bekeken op een virtueel scherm. Gebruikers zien dan een scherm dat eruit ziet als een bioscoopscherm, met om zich heen een virtuele omgeving: een bioscoop, of een maanlandschap. Alle gebruikelijke diensten zijn straks op de Apple Vision Pro beschikbaar.

3D-films en games ook beschikbaar

Op de bril van Apple zijn ook 3D-films te bekijken in 3D, zoals bijvoorbeeld de bekende Avatar-films.

En ook Apple Arcade-games kunnen op het virtuele tv-scherm worden gespeeld, door een controller met de bril te koppelen.

Samenwerking met Disney

Tijdens de presentatie kwam ook Disney-topman Bob Iger op het podium. Hij toonde de bril-functies die Disney zal gebruiken. Zoals bijvoorbeeld extra informatievensters tijdens het bekijken van series op Disney+, zoals een soort wiki-pagina's tijdens The Mandalorian. Ook werkt Disney aan allerlei AR-ervaringen.

Lenzen en speakers

De Vision Pro heeft platte lenzen, en is te dun om met een bril op te dragen. Gebruikers die een bril dragen, kunnen magnetische lenzen in de headset klikken, zodat zij toch scherp kunnen zien. De leestechnologie is volgens Apple goed genoeg om tekst vanuit elke hoek scherp te tonen: een bekende beperking van veel huidige VR-brillen.

In de band van de bril zitten speakers die geluid richting de oren sturen. Gebruikers kunnen ook oordoppen of koptelefoon dragen, maar de bril heeft zelf dus ook een geluidssysteem.

De bril gebruikt een externe batterij die het twee uur volhoudt. Het pakket wordt magnetisch snoer aan de bril worden bevestigd. 

FaceTime met 3D-avatar

Als gebruikers FaceTime gebruiken met de bril op, ziet de ander een soort 3D-avatar van de gebruiker. Dat avatar wordt gemaakt met de 3D-sensoren van de Vision Pro. Gebruikers moeten de bril voor hun gezicht houden, en dan wordt een 3D-model van hun gezicht gebouwd. Dat zou vervolgens realistisch meebewegen met de spraak van de gebruiker.

De bril is beveiligd met een irisscanner. Net zoals de vingerscanner en gezichtsscanner op Macs en iPhones, kan de Vision Pro zaken biometrisch beveiligen. Aankopen en informatie zijn daarom alleen te bekijken door de persoon met de juiste iris.

3499 dollar

De Apple Vision Pro is vanaf begin volgend jaar beschikbaar voor 3499 dollar, in eerste instantie alleen in de VS.

Later in 2024 komt de Vision Pro naar meer landen. Het is nog niet bekend wanneer de bril in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Volg onze updates over Apple-event WWDC