Apple TV-update: videobellen en zoekfunctie voor afstandsbediening

Apple TV-update: videobellen en zoekfunctie voor afstandsbediening

06-06-2023 11:48 Laatste update: 11:48

Ook de Apple TV krijgt dit najaar een update. Gebruikers kunnen dan eindelijk videobellen via hun tv, zolang ze een iPhone of iPad hebben.

In science-fictionfilms is het al jaren de standaard: videobellen via de tv. De Apple TV is vanaf dit najaar ook op dat punt, zodra tvOS 10 verschijnt. Gebruikers die ook een iPhone of iPad hebben, kunnen dan videobellen via hun tv. Dat werkt simpel: een lopend FaceTime-gesprek op de iPhone kan naar de tv worden verplaatst. De iPhone moet dan onder de tv worden gezet, met de camera's richting de woonkamer.

Het is straks ook mogelijk om direct vanaf de Apple TV een videogesprek te starten, als de iPhone of iPad er al onder staat. Voor de functie gebruikt Apple dezelfde technologie waarmee gebruikers nu al hun iPhone of iPad als webcam kunnen gebruiken op hun Mac. Groot voordeel is de camerakwaliteit van de iPhone, die veel hoger is dan die van doorsnee webcams.

Groepsgesprekken zijn straks ook mogelijk via FaceTime voor Apple TV. En net als in de nieuwe versies van iOS en macOS, zitten hier ook nieuwe camera-effecten in. Twee duimen omhoog zorgt straks bijvoorbeeld voor vuurwerk.

Later dit jaar komen ook zakelijke videochatdiensten naar Apple TV: Webex en Zoom bijvoorbeeld, zodat ook die apps ook op de tv zijn te gebruiken.

Zoekfunctie voor de afstandsbediening

Een verrassing die Apple op WWDC onthulde: tvOS 17 krijgt eindelijk een zoekfunctie voor de afstandsbediening. Dat is een slank ding bij de Apple TV, dat maar al te makkelijk tussen de kussens van de bank glijdt. Met de komst van de AirTag hadden veel mensen al zo'n zoekfunctie in de afstandsbediening verwacht, blijkbaar is er een update voor nodig.

Straks kan de Siri Remote worden gevonden via de afstandsbediening-app op de iPhone. Dat werkt net zoals met AirTags: als je dichterbij komt, groeit een cirkeltje. Dat moet het vinden van de afstandsbediening een stuk makkelijker maken. De functie werkt straks bij de nieuwe versie van de Siri Remote: het zilvergrijze exemplaar met ronde knop bovenaan. Zowel de 2e als 3e generatie van de Siri Remote zijn geschikt: die zitten bij de Apple TV 4K 2e en 3e generatie uit 2021 en 2022.

Beeld en geluid

tvOS 17 biedt ook verbeteringen voor beeld en geluid. Zo wordt ondersteuning toegevoegd voor Dolby Vision 8.1, een nieuwere versie van de HDR-standaard waarin meer metadata verpakt kan worden. Dat betekent onder meer dat Dolby Vision-video's die met de iPhone zijn opgenomen, ook met volledige HDR-weergave op de Apple TV bekeken kunnen worden. Dat ging nu nog niet altijd goed, omdat onderliggende versies van Dolby Vision niet altijd lekker samenwerken.

Verder komt er een oplossing voor het bekende probleem van onverstaanbare personages in films en series. Ontploffingen gaan snoeihard, maar de personages lijken allemaal te mompelen. De Apple TV kan straks het audiospoor met de spraak loshalen en harder afspelen. Eén grote maar: het werkt alleen als je de nieuwe HomePods gebruikt als geluidssysteem voor je Apple TV.

Gebruikersprofielen en Control Center

Het systeem met gebruikersprofielen wordt ook verbeterd. Wisselen wordt makkelijker, en gaat automatisch als je de Apple TV bedient met jouw iPhone. Ook voorkeuren zoals gekoppelde AirPods worden dan automatisch meegenomen.

Het Control Center is opnieuw ontworpen, met aparte overzichten voor TV-instellingen, gebruikersprofielen en smart home-knoppen. Als laatste kan je straks ook kiezen uit meer persoonlijke foto-screensavers.

Volg onze updates over Apple-event WWDC.

Luister ook onze podcast: