Apple koopt startup die goedkope AR-bril maakt die met iPhone werkt

apple ar bril mira iphone vision pro
7 juni om 09:19
Laatste update: 7 juni om 18:51

Apple heeft de Amerikaanse AR-startup Mira overgenomen. Dat bleek vlak nadat Apple zijn eerste mixed reality-bril, de Vision Pro, had aangekondigd. Mira maakt AR-headsets die het scherm van een iPhone gebruiken, zodat de brillen goedkoop zijn. De brillen van Mira werden onder meer in Nintendo-pretparken gebruikt.

De overname van Mira bleek dinsdag volgens The Verge uit een bericht op het privé-Instagram-account van de CEO. Apple heeft de overname daarna bevestigd.

Mira maakte de AR-headsets voor bedrijven en het Amerikaanse leger. Apple neemt regelmatig startups over zonder dat naar buiten te brengen. 

Slechts 99 dollar

We schreven in 2017 al over de eerste augmented reality-bril van Mira, die destijds slechts 99 dollar kostte. De bril heeft geen ingebouwd schermpje en geavanceerde sensoren, maar gebruikt het scherm van een iPhone om beelden op een transparant vizier te projecteren.

De Prism toont de beelden twee keer naast elkaar, wat een 3D-achtig effect moet geven. Bij de bril zit een kleine controller. Mira heeft een eigen softwareplatform gebouwd, gericht op zakelijke toepassingen. Zo kunnen gebruikers met de bril hands-free op afstand samenwerken.

Jony Ive als adviseur

Het nieuws over de overname kwam naar buiten vlak nadat Apple zijn eerste mixed reality-bril Vision Pro had aangekondigd. De eerste versie van de Vision Pro wordt nog erg duur en kost in de VS 3499 dollar.

Hoeveel Apple heeft betaald voor Mira is niet bekend. De startup haalde tot nu toe 17 miljoen dollar aan financiering binnen. Ook had het bedrijf uit Los Angeles in het verleden ex-hoofd-design van Apple, Jony Ive, als adviseur. 

Gebruikt in Nintendo World

Mira leverde ook headsets aan de Amerikaanse luchtmacht en het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple daar mee doorgaat.

Mira had daarnaast een groot contract met Nintendo World, dat de brillen gebruikte voor een Mario Kart-rit in zijn pretparken in de VS en Japan.  

Kijk ook onze samenvatting van Apple-event WWDC.

Luister onze podcast over de nieuwe Apple-bril Vision Pro:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>