Netflix en Disney+ verplicht om 5 procent in Nederlandse content te investeren

Netflix en Disney+ verplicht om 5 procent in Nederlandse content te investeren

07-06-2023 10:15 Laatste update: 12:52

Streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Disney+ worden verplicht om 5 procent van hun omzet in ons land te investeren in Nederlandse producties. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd.

Streamingdiensten met jaarlijks in Nederland meer dan 10 miljoen dollar omzet moeten daarvan volgens het wetsvoorstel 5 procent steken in Nederlandse producties, zoals films, series en documentaires. De investeringsplicht moet er voor zorgen dat grote streamers voldoende Nederlandse producties aanbieden. Zo moet volgens het kabinet voorkomen worden dat 'Nederlandse verhalen steeds minder ruimte krijgen'.

De verplichting zou voor onder meer Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max, Apple TV+, Viaplay en Videoland gaan gelden. Het levert de Nederlandse film- en tv-sector volgens het kabinet minstens 40 miljoen euro per jaar op. 

Ook comedy en reality-tv, geen sport

De streamingbedrijven mogen zelf een Nederlandse titel (co)produceren, of een bestaande Nederlandse productie aankopen. De helft van de investeringen moet naar films, series en documentaires, de andere helft kan door de streamingdienst zelf worden besteed, bijvoorbeeld aan cabaret of reality-tv. Het streamen van Nederlandse sportwedstrijden valt er niet onder.

Ook moet volgens het wetsvoorstel minimaal 60 procent van de producties gemaakt zijn door een onafhankelijke producent. "Zo ontstaat meer variatie in het aanbod en verstevigen we de Nederlandse productiesector", aldus het kabinet. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren voordat het in werking kan treden. 

Andere landen doen het ook 

Met de aanstaande wet volgt Nederland Europese regelgeving die streamingdiensten al sinds 2018 verplicht om een deel van hun omzet terug te investeren in Europese landen.

Frankrijk verplicht grote streamers om 20 procent van hun Franse omzet in Europese producties te steken, waarvan 85 procent Franstalig moet zijn. Verder moeten de rechten van die producties in handen van de producenten blijven. Ook in België, Spanje en Griekenland gelden al vergelijkbare verplichtingen voor de grote streamingdiensten.