Apple Vision Pro: meer over de schermen en de bediening van de bril

Apple Vision Pro: meer over de schermen en de bediening van de bril

08-06-2023 15:17

Apple onthulde de Vision Pro maandagavond bij de start van WWDC. In de dagen daarna kregen ontwikkelaars meer informatie over de bril te horen. Dit zijn de boeiendste details over de headset.

Tijdens de demo die journalisten van de Vision Pro kregen, maakte Apple al bekend dat de bril beelden met een gemiddelde vertraging van 12 milliseconden doorgeeft. Dat zorgt ervoor dat de omgeving om de gebruiker heen zonder merkbare vertraging wordt getoond. In een technische sessie over de Vision Pro heeft Apple meer duidelijk gemaakt.

De schermen van de Vision Pro draaien 'meestal' op 90Hz, zegt Apple. Veel andere VR-brillen draaien op 90 of 120Hz, waarbij 90 wordt gezien als de ondergrens. Als beeldvullende beelden langzamer worden getoond, ziet dat er voor het brein onrealistisch uit en kan het leiden tot misselijkheid of desoriëntatie.

De schermverversing van de Vision Pro is adaptief, net als op bijvoorbeeld de iPhone Pro-modellen van de afgelopen jaren. Als gebruikers op de Vision Pro een film bekijken, in 24 beeldjes per seconde, dan wordt de verversing verhoogd tot 96Hz. Dat is 4 keer 24, waardoor er geen stotterende beelden te zien zijn.

Typen, schrijven en tekenen in de lucht

Apple heeft ook meer verteld over de bediening van de Vision Pro. Primair wordt de bril bestuurd met de ogen en handen: gebruikers kijken ergens naar, en knijpen hun duim en wijsvinger op elkaar om te selecteren – handen hoeven niet te worden opgetild, maar kunnen bijvoorbeeld op schoot of een armleuning liggen.

Maar er kan ook getypt worden op de Vision Pro. Dat kan met een fysiek bluetooth-toetsenbord, maar ook met een zwevend virtueel toetsenbord. Gebruikers voelen dat niet, en daarom is het volgens Apple belangrijk dat het toetsenbord zowel zichtbare als hoorbare feedback geeft: kleurverandering als je met je vinger boven de toetsen zweeft en klikjes bij elke toetsaanslag.

Apple gebruikt daarbij ruimtelijk geluid, zodat het klinkt alsof het geluid ook echt uit het virtuele toetsenbord komt.

Gebruikers kunnen ook dicteren met de Vision Pro. Ook daarbij wordt oogtracking gebruikt. Voor een zoekopdracht in Safari kijken gebruikers bijvoorbeeld naar het microfoontje in de adresbalk. De woorden die zij dan uitspreken, worden automatisch ingevuld in de balk. Ook een handschrift kan worden opgepikt, zodat gebruikers met hun vinger in de lucht kunnen schrijven en tekenen.

Bedienen zonder handen of zelfs ogen

Vision Pro is dan wel een bril, maar Apple heeft ook gedacht aan gebruikers die slecht of niet kunnen zien. Dat wordt verteld door een Apple-medewerker die zelf slechtziend is. Net als bijvoorbeeld iOS en macOS heeft ook visionOS straks ook VoiceOver-ondersteuning, waarbij de Siri-stem knoppen en keuzes benoemt.

Er is ook gedacht aan gebruikers die niet in staat zijn om de oogtracking te gebruiken. Zij kunnen knoppen dan aanwijzen met een soort virtuele stok, die kan worden vastgemaakt aan een lichaamsdeel dat wel mobiel is: hand, vinger of het hoofd.

Gebruikers die juist alleen hun ogen kunnen bewegen, kunnen handbewegingen vervangen met een speciaal menu met opties voor tikken, scrollen, lang indrukken en slepen.

Erwin heeft de Vision Pro al geprobeerd. Luister ook naar zijn ervaringen: