John Cameron/Unsplash

EU trekt 8 miljard uit voor chips, 6G, AI en meer innovatieve technologie

EU trekt 8 miljard uit voor chips, 6G, AI en meer innovatieve technologie

08-06-2023 17:28 Laatste update: 17:28

De Europese Commissie heeft een nieuw subsidiepakket van 8,1 miljard euro goedgekeurd, bedoeld om de Europese techsectoren op peil te houden.

Het geld zal worden gestoken in 68 projecten van 56 bedrijven, en wordt beschikbaar gesteld door 14 EU-lidstaten, waaronder Nederland. "We moeten pioniers zijn. We moeten werkelijk innovatieve oplossingen ontwikkelen en die natuurlijk als eerste industrieel toepassen in Europa", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager.

De 8,1 miljard euro is volgens Vestager een aanjager voor nog eens 13,8 miljard euro aan private investeringen: goed voor een totaal van ruim 21 miljard euro. De subsidie en investeringen gaan naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe materialen en gereedschappen, chipontwerp en fabricage. De nadruk ligt op 5G- en 6G-mobiele technologie, kunstmatige intelligentie, autonoom rijden en kwantumcomputers.

Nog bovenop de chip-miljarden

De subsidies zijn goed voor zo'n 8700 nieuwe Europese banen. De eerste producten die met de subsidie worden gemaakt, worden al in 2025 verwacht. Het gros zal pas in 2032 klaar zijn. Er wordt geïnvesteerd in zogenaamde Important Projects of Common European Interest, ofwel EPCEI: projecten waar heel Europa baat bij heeft. Vanuit Nederland zijn zes bedrijven aangemeld voor de regeling, waaronder NXP en ASML.

Deze 8,1 miljard euro staat nog los van de gigantische 43 miljard euro die de EU met de Chips Act in de chipindustrie steekt. Deze investering is echter ook breder, zonder specifieke nadruk op de ontwikkeling van chips alleen.

Kritiek

Er is ook kritiek op de EPCEI-subsidies. Men vreest dat landen zich met de subsidie tegen elkaar uitspelen, of dat het geld gebruikt wordt om toch al dominante spelers nog krachtiger te maken. Deze ronde zijn er wel meer regels en voorwaarden aan de subsidie gekoppeld, zoals dat elke lidstaat een "oprechte kans" moet hebben gekregen om deel te nemen aan het subsidieproject.

Luister ook onze podcast: