laadtarieven laadpalen tarieven prijzen opladen gemeente laadpaal

Laadtarieven verschillen enorm per gemeente: hier is laden het goedkoopst

9 juni om 12:23

Het opladen van je auto kan in de ene gemeente twee keer zo duur zijn als in de andere. Het laden is in de Overijsselse gemeente Losser het goedkoopst en op Terschelling betaal je het meest. 

Dit blijkt uit een analyse van Independer uit gegevens van Eco-Movement over publieke laadpalen. De laadtarieven zijn in de gemeenten Losser, Staphorst en West Maas en Waal het goedkoopst: daar kost je auto opladen gemiddeld 25 eurocent per kWh.

Op Terschelling is het laden het duurst: gemiddeld 60 eurocent per kWh. Ook prijzig is het in de gemeente Utrecht (59 cent) en Sudwest-Fryslan (57 cent), Woudenberg en Wijk bij Duurstede (beide 56 cent). De hele lijst met tarieven van alle gemeenten is hier te vinden

Thuis laden vaak goedkoper

Bij de vergelijking tussen provincies komt Utrecht het slechtste uit de bus met een gemiddeld laadtarief van 51 cent per kWh. In Overijssel zijn de laadtarieven het gunstigst: 31 cent. Bij deze tarieven komen nog eventuele kosten van je laadpas. Het landelijke gemiddelde bij een reguliere laadpaal is 39 eurocent per kWh. 

"Dit zijn opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond, 40 cent per kWh", aldus Joris Kerkhof van Independer. "Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat." Er zijn inmiddels weer jaarcontracten af te sluiten die onder de prijs van het prijsplafond zitten.

Ondergrondse parkeergarage mijden

Uit het onderzoek blijkt ook dat elektrische rijders beter ondergrondse parkeerplaatsen kunnen mijden. Bij een ondergrondse parkeerplaats ben je gemiddeld 17 procent duurder uit dan elders. En bij parkeerterreinen en parkeergarages is het laden 14 procent duurder.

Kijk ook: slimme laadpaal