'Apple komt eind 2025 met goedkopere Vision-bril'

'Apple komt eind 2025 met goedkopere Vision-bril'

12-06-2023 14:42 Laatste update: 14:43

Een week geleden onthulde Apple de Vision Pro. Met een prijs van 3500 dollar is de mixed reality-bril nog erg duur, maar achter de schermen zou Apple al aan een betaalbaarder model werken.

De prijs van de Vision Pro verraste in negatieve zin: zelfs het publiek bij WWDC schrok ervan. Apple zelf somde tijdens de presentatie op welke dure producten allemaal vervangen kunnen worden door de Vision Pro. Maar feit blijft: de prijs van deze eerste versie is hoog en de bril is niet voor iedereen bedoeld. Je voelt aan je water dat Apple al werkt aan een betaalbaarder model, en de eerste geruchten steken alweer de kop op.

Het zou gaan om de Apple Vision – zonder Pro – of de Apple Vision One, meldt de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg. Wij denken zelf aan Vision Air: de laatste jaren toch het sub-pro-merk bij Apple. Hoe dan ook, Apple zou dus werken aan zo'n goedkoper model, dat voor het einde van 2025 op de markt zou moeten komen.

Minder ingebouwde functies

Er zijn volgens Gurman een aantal vlakken waarop Apple kan besparen voor een goedkopere bril. De hoofdband zou simpeler kunnen dan het 3D-gebreide exemplaar van de Vision Pro. En de ingebouwde audio zou Apple ook kunnen schrappen: gebruikers moeten dan zelf oordoppen indoen. De pupilafstand wordt bij de Vision Pro automatisch afgesteld, ook iets dat handmatig zou kunnen.

Gurman denkt dat Apple "honderden dollars" van de bril af kan krijgen door te besparen op zulke functies. Sommige dingen zou Apple handhaven. Het EyeSight-schermpje op de buitenkant bijvoorbeeld, waarmee de ogen van de gebruiker te zien zijn. En ook het sensorsysteem dat handbewegingen registreert, blijft volgens Gurman gegarandeerd. "Dat is net zo belangrijk voor de Apple Vision als een touchscreen voor de iPhone is."

Vision Pro 2 ook al in ontwikkeling

Het is de vraag of Apple de vermeende 'eind 2025' wel haalt voor een goedkoper model. Dit eerste exemplaar zou volgens geruchten ook al meermaals vertraagd zijn. Gurman wees er begin dit jaar nog zelf op dat Apple een kleinere, lichtere specifieke AR-bril tot nader order zou hebben geannuleerd. Het gaat daarbij om een bril met transparante glazen, structureel anders dan de VR-bril met camera's en sensoren die de Vision Pro is.

Bovendien zal Apple ook met interesse kijken naar de eerste klanten en toepassingen van zijn eerste bril. Een opvolger wordt in ieder geval al ontwikkeld, onder meer met een snellere chip. Apple zou volgens Gurman een strategie op het oog hebben die al wordt gebruikt bij de iPhone en iPad, die ook grofweg zijn opgedeeld in twee groepen: 'normaal' en 'pro'.

Luister ook onze podcast: