© iDropNews/Martin Hajek

'Apple annuleert kleinere, lichte AR-bril tot nader order'

Een conceptafbeelding van hoe de Apple Glass eruit zou kunnen zien.

Niet de komende twee jaar

'Apple annuleert kleinere, lichte AR-bril tot nader order'

18-01-2023 11:06 Laatste update: 11:08

Apple zou dit jaar nog wel zijn eerste mixed reality-bril onthullen, maar een kleinere, lichtere AR-bril zou tot nader order vertraagd zijn.

Er zou sprake zijn van 'technische uitdagingen', meldt het doorgaans goed ingelichte Bloomberg. Apple zou nog wel van plan zijn om dit jaar een relatief grote bril op de markt te brengen, die hoofdzakelijk gericht zou zijn op ontwikkelaars en andere professionele gebruikers.

In 2024 of 2025 had Apple volgens Bloomberg een kleinere, lichtere AR-bril op de markt willen brengen voor het bredere publiek. Bij augmented reality (AR) worden er virtuele objecten aan de echte wereld toegevoegd, via bijvoorbeeld een bril.

'Technisch niet haalbaar'

Een kleinere Apple-bril zou nu tot nader order geannuleerd zijn. Technisch zou het 'nog niet' haalbaar zijn om een kleine, lichtgewicht AR-bril te maken, die mensen de hele dag zouden kunnen dragen. Volgens Bloomberg zouden sommige mensen binnen Apple twijfelen of het ooit zover komt.

Betaalbaarheid ook een probleem

Over de betaalbaarheid zouden ook zorgen zijn. De bril die Apple dit jaar naar verwachting onthult, zou een prijs van zo'n 3000 dollar hebben, en daarmee gericht zijn op professionelere gebruikers. De hoge prijs komt voort uit de M2-chip die erin zit, extra chips voor AR en VR, geavanceerde schermen met een zeer hoge resolutie en ruim tien camera's.

Een bril voor consumenten zou de helft moeten kosten, en zo bijvoorbeeld concurreren met de Meta Quest Pro. De onderscheidende factor van de Apple-bril zouden transparante glazen moeten worden. De bril zou er kennelijk zoveel mogelijk als een normale bril moeten uitzien, terwijl gebruikers door de transparante glazen ook virtuele objecten zien.

Lijkt meer op 'gewone' VR-bril

De bril die Apple dit jaar zou aankondigen, zou meer lijken op een traditionele VR-bril. De mixed reality-bril van Apple zou vanwege de camera's aan de buitenzijde ook augmented reality kunnen laten zien. Mogelijk zou de batterij van de eerste Apple-bril niet in het apparaat passen, maar met een kabel aangesloten moeten worden.

Het is niet bekend wanneer Apple zijn eerste bril precies zou willen onthullen, maar verschillende geruchten spreken over 'in de loop van het jaar'.

Dit wordt er verwacht van Apple in 2023:

Luister ook de Bright Podcast: