Brett Jordan/Unsplash

Oproer bij Reddit: duizenden subreddits op zwart uit protest om nieuwe regels

Oproer bij Reddit: duizenden subreddits op zwart uit protest om nieuwe regels

12-06-2023 17:11

Reddit-gebruikers en vooral vrijwillige moderatoren zijn boos over de nieuwe regels en plannen van het populaire online-forum. En dus zijn duizenden subreddits op zwart gegaan.

Reddit is 's werelds grootste forum. De dienst is opgedeeld in allerlei subreddits: forums met vrijwillige moderatoren en vaak met vele miljoenen volgers. Reddit kondigde onlangs nieuwe regels aan. Het wordt daarmee onder meer onbetaalbaar voor apps van derden om verder te gaan: de populaire Reddit-app Apollo gooide de handdoek al in de ring vanwege de nieuwe regels.

Nu zijn ook de moderatoren van veel van de populairste subreddits in opstand gekomen. Zij hebben hun stukje Reddit op slot gezet, maar alles bij elkaar tikt dat aan. Inmiddels zijn al meer dan 7000 van deze fora niet meer toegankelijk voor mensen die er nog geen lid van waren. Normaal gesproken kan iedereen zulke openbare subreddits bekijken. Ze scoren ook goed op Google, maar wie nu doorklikt komt op een doodlopend spoor.

In ieder geval drie dagen onbereikbaar

Onder de subreddits die op slot zijn, zitten immens populaire fora als r/funny, r/aww, r/gaming, r/music, r/iphone en r/science. Het protest is in eerste instantie tijdelijk, van 12 tot en met 14 juni. Maar sommige moderatoren zijn al van plan hun blokkade te handhaven totdat de leiding van Reddit zijn plannen intrekt. Sommige fora gingen dit weekend ter voorbereiding al op zwart.

"Dit doen wij niet lichtvaardig: we doen wat we doen omdat we van Reddit houden, en we geloven echt dat deze verandering het onmogelijk zal maken om te blijven doen waar we van houden", schreef gebruiker r/Toptomcat, die de aanvoerder lijkt van de vrijwillige 'staking'.

Kritiek op topman Huffman

De prijsverhoging voor het gebruik van Reddit-data schiet al in het verkeerde keelgat. Een toelichting van Reddit-topman Steve Huffman deed daarna meer kwaad dan goed. Tijdens een (ook niet meer bereikbare) AMA weigerde Huffman van de nieuwe plannen af te wijken. De topman ziet onder meer commerciële mogelijkheden voor het gebruik van Reddit-data voor het trainen van AI. Van zo'n regeling worden echter ook kleine appmakers de dupe, die met apps als Apollo belangrijk zijn voor de vele vrijwillige moderatoren en populaire gebruikers die bijdragen plaatsen.

Huffman zou bovendien hebben gelogen. Hij stelde in de AMA dat hij "graag zal overleggen met mensen die nog met ons willen samenwerken", daarmee verwijzend naar appmakers die wel overwegen plotseling miljoenen te betalen voor Reddit-toegang in hun app. Maar die betreffende appmakers zeggen tegenover The Verge steeds maar geen gehoor van Reddit te krijgen.

Luister ook onze podcast: