Apollo biedt functies die de officiële Reddit-app niet heeft.

Reddit wil 20 miljoen dollar per jaar van populaire app Apollo

Reddit wil 20 miljoen dollar per jaar van populaire app Apollo

01-06-2023 11:13

Reddit vernieuwt zijn voorwaarden en wil nu dat makers van andere Reddit-apps grof geld gaan betalen voor toegang, die tot nu toe gratis was. De maker van de bekende app Apollo spreekt van 20 miljoen dollar per jaar.

Veel online-diensten hebben een zogenoemde API: tools waarmee andere apps en diensten kunnen samenwerken. Vaak is kleinschalig API-gebruik gratis, maar moet er voor grootschaliger gebruik betaald worden. Reddit vroeg tot nu toe echter niks voor het gebruik van zijn API, waardoor tal van Reddit-apps zijn ontwikkeld door derden. Die apps bieden alles dat Reddit ook biedt, en vaak nog meer functies.

Nu gaat Reddit toch geld vragen voor die API. Het gaat om 12.000 dollar per 50 miljoen API-aanvragen. Zo'n aanvraag is bijvoorbeeld het klikken op een bericht, reageren, liken en dergelijke. Dat loopt natuurlijk snel op. Appmaker Christian Selig stelt dat zijn app Apollo vorige maand 7 miljard API-aanvragen deed, en dus zo'n 1,7 miljoen dollar per maand zou kosten, of 20 miljoen dollar per jaar.

Doodsteek voor apps van derden?

Apollo is één van de populairste apps om Reddit mee te gebruiken, gemaakt voor iOS. De app heeft een strakker ontwerp dan de officiële Reddit-app, is sneller en heeft een uitgebreidere editor voor het plaatsen van berichten. Maar nu wil Reddit dus geld hebben voor het gebruik van de API, die noodzakelijk is voor het bestaan van apps als Apollo.

Als de kosten worden doorberekend aan de gebruiker, komt dat gemiddeld op 2,50 dollar per maand. Dat is duurder dan het duurste abonnement van Apollo, dat komt op 12,99 dollar per jaar. In de praktijk zou de app dus veel duurder moeten worden, of is het voor kleine appmakers als Selig niet meer rendabel om een dergelijke app te ontwikkelen.

Twitter ging Reddit voor

Eerder kwam Twitter al met een soortgelijk beleid. Toegang tot de API was gratis, wat zorgde voor de opkomst van populaire apps als Tweetbot en Twitterrific. Toen verhoogde Twitter de prijs fors: 42.000 dollar per 50 miljoen tweets. Bovendien mogen apps van derden niet meer op de officiële app lijken, waardoor populaire apps eerder dit jaar stopten.

Het stoppen van dergelijke apps is om meerdere redenen jammer. Zulke kleine apps pionieren vaak functies die later hun weg vinden naar het bredere publiek. Dat komt omdat die apps van derden vaak wat geld kosten, en worden gedownload door de meest actieve gebruikers van platforms. Als zulke apps wegvallen, loopt het sociale netwerk erachter het risico om zowel populaire gebruikers te verliezen, en daar bovenop nieuwe functies en ideeën.

Luister ook onze podcast: