'Apple Vision Pro gooit Samsung-plan voor eigen bril in de war'

'Apple Vision Pro gooit Samsung-plan voor eigen bril in de war'

12-06-2023 19:47 Laatste update: 19:49

De onthulling van de Apple-bril Vision Pro zou Samsung dwingen om 'terug naar de tekentafel' te gaan voor zijn de Galaxy XR-headset. Aan die bril werkt Samsung samen met Google. Onder andere de schermpjes in de Galaxy XR moet Samsung, vanwege de goede specs van de Vision Pro, nog flink verbeteren.

Samsung wil meerdere aspecten van de 'Galaxy XR', zoals de bril zou gaan heten, voor de introductie nog gaan aanpassen, meldt een bekende Zuid-Koreaanse 'leaker'. Samsung werkt volgens hem al sinds 2015 aan een mixed reality-bril, die VR en AR combineert, net als de Vision Pro. Maar het Zuid-Koreaanse bedrijf ontwierp de headset met schermpjes met een resolutie van 2000 PPI (pixels per inch), terwijl de Apple Vision Pro een resolutie van 3500 PPI heeft.

Daarom heeft Samsung volgens Connor besloten om de schermpjes van de Galaxy XR te gaan upgraden naar 3000 PPI, wat kostbare tijd vergt. "Nieuwe en geüpgradede prototypes zullen in november worden geproduceerd." Als die timing klopt, is het erg onzeker of de bril nog eind dit jaar op de markt kan komen.

Google en Qualcomm

Samsung werkt voor de mixed reality-headset samen met Google en chipfabrikant Qualcomm, zo werd in februari duidelijk. Tijdens een Samsung-presentatie zeiden topmannen van beide Amerikaanse bedrijven toen dat er wordt gewerkt aan technologie die 'de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld zal vervagen.' De introductie van de bril was volgens Samsung-topman TM Roh destijds 'niet ver weg', maar hij zei niet dat de gadget nog dit jaar op de markt zou komen.

De Samsung-brillen gaan werken met een nieuwe versie van het Android-systeem van Google die gericht is op VR en AR. Een deel van de hardware wordt geleverd door Qualcomm, waar Samsung ook al mee samenwerkt voor de chips in onder meer de Galaxy S23. Volgens Roh gaat Samsung voor de headset ook samenwerken met Facebook-moederbedrijf Meta en Microsoft.

Luister Erwins eerste ervaringen met de Apple Vision Pro:

En kijk ook zijn video vanaf Apple-event WWDC: