Sam Pak/Unsplash

Rechter VS verbiedt Microsoft tijdelijk om Activision Blizzard te kopen

Rechter VS verbiedt Microsoft tijdelijk om Activision Blizzard te kopen

14-06-2023 10:33 Laatste update: 10:42

De Amerikaanse toezichthouder FTC blijft tegenstander van de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Op aanvraag van de toezichthouder heeft de rechter nu een contactverbod opgelegd tussen de bedrijven, zodat een eventuele fusie pas kan plaatsvinden na een uitspraak van de rechter.

Anderhalf jaar nadat Microsoft bekendmaakte Activision Blizzard over te willen nemen voor een recordbedrag van 69 miljard dollar, blijft de wens van de bedrijven een strijd. De Amerikaanse toezichthouder FTC was al tegen, de Britse CMA ook, de EU geeft wel toestemming. De FTC heeft nu extra stappen gezet om de overname tegen te houden meldde CNBC eerder deze week: een kort geding en een contactverbod.

De rechter heeft dat tijdelijke contactverbod nu opgelegd. Het kort geding wordt later deze maand behandeld: op 22 en 23 juni. "Zowel een tijdelijk contactverbod als een kort geding zijn noodzakelijk omdat Microsoft en Activision hebben verklaard dat ze de voorgestelde overname op elk moment kunnen voltooien", aldus zei FTC over de stappen.

De Amerikaanse overheid doet nog onderzoek naar de overname, maar heeft die formeel nog niet verboden. De FTC maakt zich zorgen dat Microsoft en Activision Blizzard de fusie met de zegen van de EU zullen doorzetten.

Overname zou door kunnen gaan

Technisch gezien zou de overname door kunnen gaan zonder toestemming van de Britten. Microsoft zou kunnen kiezen om tijdelijk geen zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Microsoft en Activision Blizzard hebben samen een deadline afgesproken op 18 juli, en zonder een formeel verbod van de VS zouden de bedrijven die deadline kunnen aangrijpen om de fusie door te zetten.

"Berichten begonnen te circuleren die erop wezen dat de bedrijven serieus overwogen om de overname door te zetten ondanks lopend onderzoek", aldus toezichthouder FTC eerder deze week. Door het contactverbod heeft de toezichthouder wat tijd gewonnen en moeten de bedrijven hun overname waarschijnlijk voor de federale rechtbank verdedigen.

Als de overname toch wordt toegestaan, vreest de FTC dat het dan stukken moeilijker wordt om de bedrijven nog uit elkaar te halen. De FTC vreest dat de populaire games van Activision Blizzard straks niet meer goed verkrijgbaar zullen zijn op concurrerende platforms, zoals de PlayStation. Microsoft heeft enkele beloftes gedaan op dat vlak, maar onder meer PlayStation is daar niet tevreden mee.

Luister ook onze podcast: