Onderzoek: grotere kans op eenzaamheid en slapeloosheid bij werken met AI

kunstmatige intelligentie ai werk slecht slaap slapeloos
13 juni om 11:42

Mensen die werken met kunstmatige intelligentie hebben een grotere kans op eenzaamheid, slapeloosheid en meer alcoholgebruik. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Wetenschappers zien een verband tussen het werken met AI-systemen en 'schadelijke' effecten op het privéleven.

De wetenschappers van zes universiteiten uit onder meer de Verenigde Staten en Singapore deden vier experimenten bij bedrijven in de VS, Indonesië, Taiwan en Maleisië. Het ging om een biomedisch bedrijf, vastgoedbeheerders en een technologiebedrijf. Ze ondervroegen medewerkers die met AI-systemen werkten over hun gevoelens van eenzaamheid, hechtingsangst en het gevoel ergens bij te horen. Ook werden de deelnemers op meerdere aspecten beoordeeld door hun collega’s en hielden gezinsleden zaken als alcoholgebruik en slaapgedrag bij.

Werknemers die vaker interactie hadden met AI-systemen hadden meer kans op eenzaamheid, slapeloosheid en meer alcoholgebruik na het werk. Maar ze boden ook vaker aan om hun collega’s te helpen, wat mogelijk komt doordat ze meer behoefte aan sociaal contact hadden.

De onderzoeksresultaten, die maandag zijn gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology, zijn correlatief. Het is geen hard bewijs dat werken met AI eenzaamheid of andere reacties veroorzaakt, maar volgens de wetenschappers toont het wel 'dat er een verband tussen is'.  

Mensachtige interacties en mindfulness 

Volgens hoofdonderzoeker Pok Man Tang van de University of Georgia kan AI mogelijk 'schadelijke mentale en fysieke gevolgen' voor werknemers hebben. "Mensen zijn sociale dieren, en het isoleren van werk met AI-systemen kan schadelijke effecten hebben op het persoonlijke leven."

Tang zegt dat er bij de ontwikkeling van AI-software rekening mee moet worden gehouden. De systemen zouden bijvoorbeeld functies kunnen krijgen om mensachtige interacties na te bootsen, zoals een menselijke stem.

Ook moeten werkgevers wat hem betreft de hoeveelheid tijd die werknemers met AI-systemen werken beperken en hen meer mogelijkheden om te 'socialiseren' aanbieden. Tang: "Mindfulness-programma's en andere positieve interventies kunnen ook helpen eenzaamheid te verlichten."

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>