Ministerie van Financiën verwijdert tweet om racistische reacties

Ministerie van Financiën verwijdert tweet om racistische reacties

13-06-2023 12:57 Laatste update: 12:59

Het Ministerie van Financiën heeft een eigen video na een paar uur van Twitter verwijderd vanwege alle racistische reacties die het bericht opriep.

Het ging om een video waarin het ministerie uitleg gaf over het fenomeen 'Buy Now, Pay Later'. Veel (web)winkels gebruiken voortaan zo'n regeling, waarbij je achteraf kan betalen. Doe je dat op tijd, is er niks aan de hand. Maar vergeet je een betaling, kunnen incassokosten snel oplopen. Het ministerie is bezorgd dat vooral kwetsbare jongen in de problemen kunnen komen door Buy Now, Pay Later-diensten.

In een uitlegvideo van het ministerie was een ambtenaar van kleur te zien. Onder de tweet met de video kwamen allerlei racistische en beledigende reacties binnen. Het ministerie heeft de tweet daarop verwijderd, "om zo verder geen podium te geven aan deze haat", aldus het ministerie.

Kaag: 'Vrijplaats voor racistische drek'

Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft ook op het voorval gereageerd. "Het laat opnieuw zien dat racisme een diepgeworteld probleem is in onze samenleving", aldus Kaag. "Sociale media worden door sommigen gebruikt als een vrijplaats voor onder andere racistische drek. Het is belangrijk om ons uit te spreken. Om racisme te melden en te veroordelen als we het tegenkomen", aldus de minister, die zelf op sociale media ook vaak het mikpunt is van allerhande beledigingen en bedreigingen.

Racistische tweets zijn er wel degelijk

Sommige gebruikers twijfelen in de reacties aan de motieven van het ministerie. De betreffende racistische reacties zijn er wel degelijk, en zijn door Twitter ondanks rapportage niet verwijderd. We hebben het bedrijf om een reactie gevraagd, maar krijgen dan als gewoonlijk enkel een poep-emoji als reactie.

Onlangs riep Kamervoorzitter Vera Bergkamp Twitter ook al op om snel actie te ondernemen tegen de bedreigingen en gewelddadige berichten op Twitter richting politici. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op die oproep.

Luister ook onze podcast: