Beatles maken met hulp van AI alsnog laatste nummer af

Beatles maken met hulp van AI alsnog laatste nummer af

13-06-2023 14:51 Laatste update: 15:52

Paul McCartney zegt dat met behulp van kunstmatige intelligentie het 'laatste' Beatles-nummer is afgemaakt. Voor het liedje, dat later dit jaar wordt uitgebracht, is AI gebruikt om de stem van John Lennon te verbeteren.

De stem van John Lennon is uit een oude tape-opname van een demo gehaald om hem vervolgens met behulp van AI 'op te schonen'. Zo bleef een bruikbare versie van de stem van Lennon over. "Het is iets heel interessants. Het is iets waar we momenteel allemaal mee bezig zijn en waarmee we proberen om te gaan", zegt McCartney tegen de BBC. "We hebben het net afgemaakt en het zal dit jaar worden uitgebracht."

The Beatles kregen bij de technologie hulp van Peter Jackson, die eerder de documentaire The Beatles: Get Back regisseerde. AI werd ingezet om de zang van Lennon te scheiden van de instrumenten en om de kwaliteit te verbeteren. Daarna werd het nummer gemixt 'om een normale manier'.

"Het was een demo die John had waar we aan werkten", zegt McCartney over het laatste Beatles-nummer. Het is nog niet officieel bekend om welk liedje het gaat, maar volgens de BBC is het waarschijnlijk het Lennon-nummer 'Now And Then' uit 1978. Lennon werd in 1980 vermoord.

'AI heeft goede en een enge kant'

Het gebruik van AI in de muziekwereld is omstreden, mede omdat de AI-systemen vaak worden getraind met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Ook kan de golf van AI-liedjes op streamingdiensten concurrentie vormen voor echte bands en artiesten. McCartney: "Er zit een goede kant aan en dan een enge kant, en we zullen gewoon moeten zien waar dat toe leidt."

Luister ook onze podcast: