Meta brengt AI-model voor genereren plaatjes uit: 'Beter dan concurrentie'

Meta brengt AI-model voor genereren plaatjes uit: 'Beter dan concurrentie'

14-06-2023 11:31

Meta geeft onderzoekers toegang tot onderdelen van een nieuw AI-model dat veel beter zou zijn in het genereren van afbeeldingen. Het model kan bijvoorbeeld ontbrekende delen van afbeeldingen zelf invullen met realistische beelden. Het is een voorbeeld van de vorderingen die Meta maakt het AI-systemen die op een 'mensachtige' manier werken.

Het nieuwe AI-model I-JEPA is volgens Meta veel beter dan vergelijkbare AI-systemen in het invullen van ontbrekende stukjes van afbeeldingen. I-JEPA gebruikt volgens Meta "kennis over de wereld" voor het vergelijken van "abstracte representaties van afbeeldingen", in plaats van alleen naar de omliggende pixels te kijken, zoals andere generatieve AI-modellen doen.

I-JEPA werkt ook veel efficiënter dan vergelijkbare modellen, zegt het moederbedrijf van Facebook. Het model met 632 miljoen parameters wordt in minder dan 72 uur getraind met behulp van zestien A100 GPU's. "Andere methoden nemen doorgaans twee tot tien keer meer GPU-uren in beslag." Ook zouden er maar 12 gelabelde voorbeeldplaatjes nodig zijn om tot goede resultaten te komen. 

Minder handen met extra vingers

Het nieuwe model is gebaseerd op een soort mensachtige redenering. Dat moet fouten voorkomen die nu nog vaak in door AI gegenereerde afbeeldingen zitten, zoals handen met extra vingers. Bekende AI-plaatjesgeneratoren zoals Midjourney, DALL-E en Stable Diffusion hebben nu nog regelmatig last van dit soort fouten. 

I-JEPA is het resultaat van de nieuwe aanpak die vorig jaar werd aangekondigd door Meta's AI-hoofd Yann LeCun. Volgens die visie moeten machines eerst 'leren hoe de wereld werkt', zodat ze daarna zelf sneller kunnen leren, kunnen plannen hoe ze complexe taken moeten uitvoeren en hoe ze zich kunnen aanpassen aan onbekende situaties.

Meta publiceert regelmatig dit soort AI-onderzoeksresultaten. Topman Mark Zuckerberg zei eerder dit jaar dat het bedrijf door de open-source publicaties hoopt te "profiteren van de verbeteringen die anderen aanbrengen".

Meer AI-functies op komst

Hoe Meta het nieuwe AI-model gaat toepassen in zijn diensten voor gebruikers is nog niet bekend, maar het bedrijf werkt wel aan meerdere AI-functies in Instagram, Facebook en WhatsApp.

Daarnaast heeft het Meta AI-tools voor het maken van advertenties waarbij afbeeldingen zijn te genereren via geschreven commando’s. Binnenkort krijgt Instagram ook een functie waarmee gebruikers foto’s voor Stories kunnen bewerken op basis van tekstprompts.

Adobe voegde onlangs aan Photoshop ook een AI-functie toe voor het genereren van beelden op basis van commando's.

Volg ons ook op Facebook en Instagram.

Kijk ook: