Reddit-bezoek onderuit door protest, dat hilarische nieuwe vorm aanneemt

John Oliver is nu ineens het gezicht van veel subreddits. ©HBO

reddit subreddits protest offline john oliver
19 juni 2023 om 11:08

Reddit blijft gebukt gaan onder protesten. Het aantal bezoekers is meetbaar onderuit gegaan, en zelfs nu subreddits na een protestactie weer openen, worden ze overspoeld met alleen maar plaatjes van comedian John Oliver.

De protesten op Reddit begonnen ruim een week geleden. Duizenden subreddits met miljoenen volgers gingen op zwart, uit onvrede over de nieuwe regels voor appmakers die het bedrijf had aangekondigd. Door dat nieuwe beleid kunnen onder meer Reddit-apps van derden opeens niet meer bestaan. Inmiddels is duidelijk dat Reddit de klap van het protest zeker gevoeld heeft, ondanks een media-offensief van de bekritiseerde topman Steve Huffman.

Laagste bezoektijd in drie jaar tijd

In de dagen voor het protest kreeg Reddit zo'n 57 miljoen dagelijkse bezoeken, meldt Engadget op basis van cijfers van marktonderzoeker Similarweb. Aan het eind van de eerste protestdag, vorige week maandag, was dat aantal bezoeken al gedaald tot 55 miljoen, een dag later tot 53 miljoen en nog een dag later stond de teller net boven de 52 miljoen.

Een meetbare daling dus, maar vooral de tijd die bezoekers op Reddit doorbrachten, kreeg een tik. Al die gesloten subreddits waren immers doodlopende wegen, en dus daalde de bezoektijd van normaal gesproken 8 minuten en 31 seconden naar 7 minuten en 17 seconden. Dat lijkt weinig, maar het is de laagste bezoektijd die Similarweb in de afgelopen drie jaar heeft gemeten. Die verloren minuten bezoektijd wegen zwaar op de enorme schaal van Reddit, en zal veel reclame-inkomsten schelen.

Protest gaat komisch door

Hoewel sommige subreddits gesloten blijven voor niet-leden totdat de leiding van Reddit zijn plannen bijstelt, zijn sommigen weer opengegaan. De populaire subfora r/pics, r/gifs en r/aww bijvoorbeeld. Maar niet als vanouds: op de subreddits zijn enkel en alleen foto's, gifjes en video's van comedian John Oliver te zien, bekend van de talkshow Last Week Tonight.

Oliver zelf moedigt de protestactie aan, en geeft Reddit-gebruikers zelfs een reeks foto's van zichzelf die zij kunnen herplaatsen op de site. Deze nieuwste stap is het best te omschrijven is als 'malicious compliance', oftewel alles volgens de regels doen, maar alsnog tegen de regels zijn. In dit geval laten de moderatoren alle plaatjes van Oliver staan, ook al zou je die niet per se op die plekken verwachten.

Steeds meer subreddits zijn inmiddels weer beschikbaar, volgens deze tracker. Van de bijna 9000 subreddits die op het hoogtepunt op zwart gingen, zijn er nu nog ruim 3500 niet openbaar. Die heropening gebeurt deels onder dwang: Reddit bedreigt de moderatoren van de fora met een stemming, waardoor zij het zeggenschap over hun eigen subreddit kunnen kwijtraken.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>