Amazon

slimme deurbel camera deurbellen smart home

Snelle opmars videodeurbel in Nederland: nu al 1,2 miljoen slimme deurbellen

22 juni om 00:03
Laatste update: 22 juni om 00:48

Bijna drie op de tien Nederlandse huishoudens bezit minstens één slim beveiligingsapparaat. Slimme deurbellen zijn daarbij het populairst: 15 procent van de Nederlandse huishoudens, oftewel 1,2 miljoen, heeft nu zo'n videodeurbel en de verkoop nam afgelopen jaar opnieuw flink toe.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Multiscope onder bijna 5000 Nederlanders. In totaal bezit 28 procent van de huishoudens slimme beveiligingsapparatuur, een stijging van 2 procentpunt vergeleken met vorig jaar. Het bezit van slimme deurbellen steeg met 3 procentpunten en daarmee zet de verkoopgroei van de afgelopen jaren door. In 2018 had nog maar 250.000 huishoudens een slimme deurbel. Amazon-bedrijf Ring is in ons land de marktleider bij deze deurbellen met camera.

Beveiligingscamera's en rookmelders

Na slimme deurbellen worden slimme beveiligingscamera's (14 procent) het meest gebruikt, gevolgd door slimme rookmelders en CO2-melders (11 procent). Bij die laatste productcategorie was de groei het grootst: 4 procentpunt. Dat komt mede doordat een rookmelder sinds 1 juli 2022 in elk huis verplicht is.

Verder gaat het om slimme beveiligingssystemen (7 procent), babyfoons (3 procent) en deursloten (2 procent). In totaal hebben Nederlandse consumenten dit jaar 779 miljoen euro besteed aan de productcategorie slimme beveiliging. Dat was vorig jaar nog 734 miljoen, een toename van 6 procent.

Meer mensen overwegen aankoop

Bijna 1 op de 5 huishoudens (17 procent) zegt van plan te zijn om binnen een jaar slimme beveiligingsproducten aan te schaffen. Dat zijn in totaal 1,3 miljoen huishoudens. Van deze groep heeft 63 procent nu nog geen slimme beveiligingsapparaten in huis.

Kijk ook: de beste deurbellen op batterijen