Oppo

Gezichtsherkenning in smartphones nog steeds te foppen met foto op papier

Gezichtsherkenning in smartphones nog steeds te foppen met foto op papier

22-06-2023 09:57 Laatste update: 09:59

De gezichtsherkenning voor het unlocken van smartphones van onder meer OnePlus, Xiaomi, Samsung en OPPO is nog altijd makkelijk om de tuin te leiden door een papieren portretfoto voor het toestel te houden.

De Consumentenbond onderzocht de gezichtsherkenning bij zestig smartphones en bij 26 toestellen was de methode met de foto op papier mogelijk. Het foppen van de gezichtsherkenning is vooral bij budgettelefoons en mid-range smartphones mogelijk. Het ging onder andere om telefoons van Xiaomi, Nokia, Motorola, OnePlus, OPPO en Honor.

Ook bij de goedkope Samsung Galaxy A04s was de truc mogelijk, maar volgens de Consumentenbond lukte het niet bij elf andere geteste Samsung-smartphones. Ook sommige smartphones van boven de 500 euro hebben het probleem, zoals de Xiaomi 12T Pro, 13 en 13 Pro en de Nokia X30 5G.

'Fabrikanten moeten ermee stoppen'

Vier jaar geleden deed de Consumentenbond hetzelfde onderzoek en toen waren 42 van 110 telefoons te foppen met een papieren foto. Bij ingebruikname worden consumenten wel gewaarschuwd dat gezichtsherkenning niet de beste beveiliging is, maar de Consumentenbond vindt dat fabrikanten 'de zwakke beveiliging helemaal niet moeten aanbieden'. "Het is teleurstellend dat de betrouwbaarheid van gezichtsherkenning in al die jaren niet is verbeterd", aldus Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.

De Britse consumentenorganisatie Which deed onlangs een soortgelijk onderzoek met vergelijkbare resultaten. De gebruikte foto's hadden volgens de onderzoekers "niet eens een bijzonder hoge resolutie en zijn afgedrukt op een standaard kantoorprinter op normaal papier". In de Britse test viel ook de opvouwbare Motorola Razr 2022 door de mand, een toestel van 900 euro. Ook de Samsung Galaxy A23 en M53 waren volgens Which te foppen.  

De organisaties raden gebruikers aan de gezichtsherkenning uit te zetten en in plaats daarvan de vingerafdruksensor te gebruiken of een sterk wachtwoord of een lange pincode in te stellen.

Luister ook onze podcast: