AI geeft gesproken commentaar bij Wimbledon: 'Klinkt niet zoals John McEnroe'

IBM

wimbledon 2023 tennis ai highlights video ibm
22 juni om 12:46
Laatste update: 22 juni om 13:17

Wimbledon gebruikt dit jaar kunstmatige intelligentie om gesproken commentaar te geven bij samenvattingen van tenniswedstrijden. De organisatie van het grandslamtoernooi werkt hiervoor samen met IBM.

Wimbledon en IBM zetten nieuwe AI-toepassingen in op de website en de apps van het tennistoernooi, dat op 3 juli van start gaat. IBM heeft zijn WatsonX AI-platform getraind om de 'unieke taal van tennis' te begrijpen. De technologie zal gesproken commentaar en onderschriften leveren bij de video-hoogtepunten van tennispartijen. Uiteindelijk zou AI ook live-commentaar kunnen gaan geven, maar dat gebeurt voorlopig nog niet.

IBM gebruikt voor het tenniscommentaar taalmodellen en generatieve AI-diensten, die een extra training hebben ondergaan op tennisgebied en zijn gevoed met data van Wimbledon. Voorlopig wordt het AI-commentaar ingezet bij beelden van wedstrijden die voorheen niet voorzien waren van menselijk commentaar.   

Dankzij de nieuwe software is binnen enkele minuten na afloop van een partij al een video met highlights beschikbaar. "Dit bespaart het videoteam van Wimbledon talloze uren werk. Ze kunnen veel sneller samenvattingen publiceren en houden meer tijd over om andere content voor fans te produceren", zegt IBM-brandmanager Maria Croft.  

Nog geen AI-versie van John McEnroe

Het AI-systeem is in eerste instantie niet bedoeld om menselijke commentatoren te vervangen, zegt IBM-topman Kevin Farrar in Britse media. "Ik zie AI eerder als een aanvulling dan als een vervanging. Je kunt John McEnroe niet vervangen, dat menselijke element moet er altijd zijn."

Bill Jinks van Wimbledon-organisator All-England Club geeft toe dat het technisch mogelijk is om het AI-systeem te trainen om de stem en stijl van McEnroe na te bootsen, maar in de huidige versie is het gesproken commentaar niet gebaseerd op een bepaalde tenniscommentator. "In de toekomst kun je het trainen in specifieke stijlen, talen en stemmen."

Hoogtepunten automatisch geselecteerd

IBM gebruikt al enkele jaren AI bij Wimbledon om sneller de belangrijkste momenten uit wedstrijden te selecteren voor de video-samenvattingen. Daarbij herkent de software automatisch bepaalde gebaren, zoals een vuist in de lucht bij het juichen na het winnen van een punt, en de hoeveelheid lawaai die het publiek maakt. 

Een andere nieuwe functie op de apps en website van Wimbledon dit jaar is AI Draw Analysis, waarmee AI voorspellingen doet over de kans van elke speler om de finale te bereiken.