Adobe

adobe gingerbread ai afbeeldingen genereren

Adobe maakt het makkelijker een AI te vertellen wat je wil maken

23 juni om 15:02
Laatste update: 23 juni om 15:19

Photoshop-maker Adobe werkt aan nieuwe software voor een slimme AI, die het makkelijker maakt om aan de computer te vertellen wat voor afbeelding je precies wil maken. Daardoor hoef je niet langer tientallen keren te vragen om een nieuw plaatje.

Huidige AI-tools werken vaak met 'prompts': je voert een commando in, waarna de AI deze uitvoert om er iets van te maken. Wil je een illustratie, dan zeg je bijvoorbeeld 'maak een afbeelding met daarin een whiskyglas en drie rode rozen'.

Het vinden van het juiste commando kan een tijdrovend proces zijn. Na een eerste versie ontdek je bijvoorbeeld dat de AI de verkeerde kleuren gebruikt, waarna je die in een prompt moet aanpassen. Of de betreffende onderwerpen staan precies op de verkeerde plek. 

Adobe hoopt dat proces te versoepelen met zijn nieuwe project Gingerbread. Daarbij gebruik je naast de gebruikelijke prompt ook simpele 3D-objecten, om de AI uit te leggen waar je naar op zoek bent.

Whiskyglas

In een demonstratie tijdens de designersbeurs Config 2023 liet het bedrijf zien hoe je een 3D-cilinder in een afbeelding kunt zetten en daarna het commando 'whiskyglas' geeft. Vervolgens werd een realistische illustratie gemaakt waarbij op de plek van de cilinder een glas kwam te staan.

Op die manier maak je een zeer ruwe schets om de computer mee te vertellen wat je wil. Vermoedelijk zul je daar alsnog mee moeten spelen om de door jou gewenste plaat te maken, maar het zou het proces aanzienlijk moeten versnellen.

Firefly

Adobe pakt dit jaar flink uit op het gebied van kunstmatige intelligentie. In maart demonstreerde het bedrijf zijn AI Firefly, waarmee objecten in een foto toegevoegd of verwijderd kunnen worden. Firefly is sinds kort ook in Photoshop en Illustrator geïntegreerd, bijvoorbeeld in de functie Generative Fill in Photoshop.

Gingerbread is op dit moment nog in ontwikkeling, dus het is afwachten hoe snel iedereen deze software kan gebruiken.

Kijk ook: het gaat hard met AI