Links de oude versie, rechts de nieuwe. (Stability AI)

stability ai stable diffusion genereren afbeeldingen midjourney

Startup lanceert betere AI-beeldgenerator: 'Een sprong vooruit'

22 juni 2023 om 17:36
Laatste update: 22 juni 2023 om 17:37

De startup Stability AI heeft een verbeterd AI-model voor het genereren van afbeeldingen uitgebracht. De nieuwe versie moet beelden produceren die er realistischer uitzien.

Stability AI, het bedrijf dat de Stable Diffusion-beeldgenerator populair maakte, heeft zijn verbeterde AI-model SDXL 0.9 aangekondigd. Op basis van geschreven prompts maakt het model afbeeldingen die er beter uitzien en meer details bevatten dan het voorgaande model. Het bedrijf noemt SDXL 0.9 "een grote sprong voorwaarts" en het zou mogelijk zijn om "hyperrealistische creaties te genereren".

Onder andere handen en vingers moeten er realistischer uitzien. Dat is een bekend zwak punt van dit soort AI-systemen, maar de laatste maanden hebben concurrenten op dat vlak ook veel verbeteringen doorgevoerd. Stability AI demonstreert op zijn beurt de vooruitgang met een beeld van een hand die een beker koffie omhooghoudt. In een ander voorbeeld zijn twee afbeeldingen van een wolf in een bos te zien, waarbij het beeld gemaakt met SDXL 0.9 veel meer details bevat.

SDXL 0.9 is te gebruiken via Clipdrop, een online-platform met meerdere AI-tools voor het genereren en bewerken van afbeeldingen. Binnenkort komt het naar de DreamStudio-tool. In juli wil Stability AI de nieuwe versie van SDXL ook als open-source software uitbrengen. 

Concurrentie

Een van de concurrenten van Stability AI is Midjourney, dat onlangs ook met een betere versie van zijn plaatjestool kwam. Een andere bekende rivaal is ChatGPT-maker OpenAI met zijn AI-beeldgenerator DALL-E. Bovendien voegde Adobe onlangs een AI-functie om beelden te genereren toe aan Photoshop.

Ook Facebook-moederbedrijf Meta onthulde onlangs een verbeterd AI-model voor het maken van afbeeldingen, dat veel efficiënter zou werken dan rivaliserende modellen. Hoe Meta het systeem gaat aanbieden in functies voor gebruikers van WhatsApp, Facebook en Instagram is nog niet duidelijk.

Zorgen

Het gebruik van AI voor het maken van beeldmateriaal is niet onomstreden. Zo zijn er allerlei problemen rond het auteursrecht, omdat de systemen vaak zijn getraind met grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal. Stability AI is eerder dit jaar aangeklaagd door drie kunstenaars en door beeldbank Getty. Bovendien zijn er zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid in de creatieve sector.

Deze week raakte Marvel nog in opspraak nadat bleek dat de intro van de nieuwe tv-miniserie 'Secret Invasion' met AI was gegenereerd. Het resultaat viel bij de meeste fans niet in de smaak.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>