Aston Martin en Lucid gaan samen elektrische auto’s ontwikkelen

Aston Martin en Lucid gaan samen elektrische auto’s ontwikkelen

26-06-2023 09:41 Laatste update: 09:59

De Britse autofabrikant Aston Martin en het Amerikaanse bedrijf Lucid gaan samen 'high-performance' elektrische auto's ontwikkelen. Lucid levert de onderdelen van de elektrische aandrijflijn voor de toekomstige stekkerauto's van Aston Martin.

Door de samenwerking met Lucid wil Aston Martin sneller zijn nieuwe platform voor elektrische auto's ontwikkelen. "Dit stelt ons in staat om één op maat gemaakt BEV-platform te creëren dat geschikt is voor alle toekomstige Aston Martins", aldus topman Roberto Fedeli. Lucid gaat het Britse bedrijf ook technische ondersteuning bieden bij het integreren van zijn elektrische aandrijflijnen en batterijtechnologieën.

Als onderdeel van de deal betaalt Aston Martin 232 miljoen dollar en wordt Lucid voor 3,7 procent aandeelhouder van de autofabrikant. Het nieuwe EV-platform moet geschikt zijn voor hypercars, Sport-, GT- en SUV-modellen.

Aston Martin wil rond 2025 zijn eerste volledig elektrische auto op de markt brengen. Volgend jaar komt het Britse bedrijf ook met zijn eerste plug-in hybride, genaamd Valhalla. Aston Martin heeft als doel dat zijn 'kernassortiment' tegen 2030 volledig uit elektrische auto's bestaat.

Lucid Air

De samenwerking is voor Lucid de eerste in zijn soort. Het Amerikaanse bedrijf is bekend van zijn eerste elektrische auto, de Lucid Air, die in meerdere varianten wordt verkocht, ook in Nederland. Het tweede model, de Lucid Gravity SUV, zou in 2024 op de markt moeten komen. 

Aston Martin koos volgens Lucid-baas Peter Rawlinson mede voor zijn bedrijf vanwege de grote actieradius van Lucids elektrische aandrijftechnologie. Zo heeft de Lucid Air Grand Touring een geschat rijbereik van ruim 800 kilometer. 

Kijk ook onze review van de BMW i7: