Deze drone kan vlakbij een brand vliegen: 'Cruciaal voor brandweer'

Deze drone kan vlakbij een brand vliegen: 'Cruciaal voor brandweer'

26-06-2023 11:05 Laatste update: 11:35

Een nieuwe hittebestendige drone kan veel dichter bij vlammen vliegen dan normale drones. Zo kan de drone beter de bron van de brand analyseren en de situatie in kaart brengen. De FireDrone moet belangrijke informatie doorseinen aan brandweerlieden voordat ze een brand gaan bestrijden.

De FireDrone is ontwikkeld door onderzoekers van het Zwitserse instituut Empa en het Imperial College London. De drone heeft een isolerende buitenkant met een speciaal soort aerogel, een materiaal waardoor het apparaat tegen extreme hitte kan. Brandweerkorpsen zetten al langer drones in om branden te inspecteren, maar ze doen dat vanaf een flinke afstand. De nieuwe hittebestendige Firedrone moet nog dichter bij de brand metingen kunnen verrichten en beelden kunnen doorsturen.

De drone kan volgens de onderzoekers de brandweerlieden helpen om hun 'strategie te optimaliseren' voordat ze de brand gaan bestrijden. De drones kunnen worden uitgerust met camera’s en CO2-sensoren. "Voor normale drones is de extreme hitte door een brand te groot om dichterbij te kunnen vliegen", zegt drone-onderzoeker David Häusermann van Empa. Als een drone te dichtbij vliegt zou de behuizing smelten en de elektronica helemaal uitvallen. "Meer dan luchtfoto's van de brandlocatie vanaf een veilige afstand zijn niet mogelijk met commerciële drones", aldus Häusermann.

Ook gebruikt voor isolatie ruimtepakken

De onderzoekers beschermen de elektronica van de Firedrone met een speciaal materiaal, dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat zo de drone brandwerender maakt. Het is zogeheten polyimide-aerogel, een ultralicht materiaal dat bestaat uit 'met lucht gevulde poriën ingesloten in een polymeersubstantie'. NASA gebruikt dit soort polyimide-aerogels ook voor de isolatie van ruimtepakken.

Het composietmateriaal is bovendien versterkt met glasvezel. "Laboratoriumtests tonen aan dat dit relatief brandwerende materiaal erg geschikt is voor gebruik in drones", aldus onderzoeker Shanyu Zhao.

Brandproef doorstaan

Het prototype van de drone heeft een brandproef doorstaan tijdens een test in Zwitserland. Daarbij werd de FireDrone 'regelrecht de vlammenzee ingevlogen'. "Ook na meerdere vluchten waren de elektronica, warmtebeeldcamera en CO2-sensoren van de FireDrone onbeschadigd", zegt Häusermann.

Brandweerexpert Stefan Keller was onder de indruk. "Als een drone een eerste verkenning van de situatie maakt, hoeven we niet meteen brandweerlieden naar de gevarenzone te sturen. Voor ons is deze vooruitgang enorm interessant."

Ook in extreme kou

Door de goede isolatie zou de FireDrone bovendien inzetbaar zijn in extreme kou, zoals op gletsjers en in poolgebieden. Dat zijn de Zwitsers ook al aan het testen. Ze voeren al gesprekken met bedrijven die het prototype verder kunnen ontwikkelen, zodat de drone uiteindelijk op de markt kan komen.

Kijk ook: deze nieuwe DJI-drone is voor de pro