Stromer komt met veiligere e-bike-accu: 'Ook veel sneller op te laden'

Stromer komt met veiligere e-bike-accu: 'Ook veel sneller op te laden'

26-06-2023 13:26 Laatste update: 13:35

E-bike-fabrikant Stromer stort zich op de ontwikkeling van een nieuw soort accu voor elektrische fietsen. Zo'n vastestofbatterij is veel minder brandgevaarlijk en veel sneller op te laden.

Het Zwitserse fietsmerk Stromer, bekend van zijn speed-pedelecs, werkt samen met een Taiwanees techbedrijf aan een keramische e-bike-accu, die veel minder brandgevaarlijk moet zijn dan de huidige batterijen in elektrische fietsen. Het gaat om een vastestofbatterij, een alternatief voor de huidige lithium-ion-accu's. Een solid state-batterij heeft een vaste elektrode en een vast elektrolyt, terwijl li-ion accu's brandbare, vloeibare stoffen bevatten.

Voordelen

Stromer zegt dat zich de komende jaren 'intensief te gaan inzetten voor de verdere ontwikkeling van deze nieuwe generatie batterijen'. Behalve de brandveiligheid hebben de vastestofbatterijen meer voordelen. Zo zijn solid state-accu's tot bij een temperatuur van -20 graden Celsius nog op te laden, terwijl li-on-accu's bij temperaturen onder het vriespunt niet opgeladen zouden moeten worden.

Bovendien bieden de vastestofbatterijen veel snellere laadtijden. Daardoor moet een e-bike-accu in 12 minuten weer helemaal zijn opgeladen. De Zwitserse fabrikant toonde afgelopen week op de Eurobike-beurs een prototype van de solid state-batterij, die geschikt is voor integratie in een elektrische fiets.

'Heilige graal'

Volgens Stromer duurt het nog wel een paar jaar voordat de solid-state accu’s voor e-bikes in massaproductie gaan. Zo moeten de capaciteit nog verbeteren en moeten de kosten nog flink omlaag.

Stromer-topman Tomi Viiala is ervan overtuigd dat de nieuwe accutechniek een 'game-changer' zal zijn. "Het is de heilige graal en zal een revolutie teweegbrengen op de markt van e-bikes en elektische auto's."

Kijk ook: Decathlon e-bike met een grote accu