Foto: Jonas Leupe/Unsplash

Instagram lanceert 'stille modus' nu ook in Nederland

Instagram lanceert 'stille modus' nu ook in Nederland

27-06-2023 12:10 Laatste update: 18:00

Instagram rolt zijn 'stille modus' de komende weken ook uit naar Nederlandse gebruikers. Als je die modus aanzet, krijg je geen meldingen en mensen die jou een DM sturen krijgen automatisch als antwoord terug dat je in de stille modus zit. 

De stille modus bracht Instagram in januari al in de eerste landen uit, maar moederbedrijf Meta zegt vandaag dat de functie in de komende weken in alle landen beschikbaar komt. Gebruikers kunnen het handmatig aanzetten in de instellingen en ze kunnen de modus ook inplannen, zodat ze altijd op bepaalde tijden geen notificaties van de app krijgen.

Instagram stuurt mensen die jou een bericht sturen een automatisch antwoord als je de stille modus aan hebt staan, zodat ze weten dat je het bericht minder snel zal zien. Tieners die 's avonds laat actief zijn op Instagram krijgen automatisch een seintje om de modus aan te zetten. 

De modus helpt gebruikers volgens Meta om 'zich te concentreren' en om 'grenzen te stellen aan hun vrienden en volgers'. Zij zien aan de activiteitsstatus van je profiel ook dat je de stille modus hebt ingeschakeld. 

Take a Break

Instagram heeft voor jonge gebruikers al langer de Neem pauze-functie die hen aanmoedigt om regelmatig een pauze van de app te nemen. Die melding krijgen tieners voortaan ook als ze 20 minuten lang op de Facebook-app hebben doorgebracht. Daarnaast test Meta een nieuwe melding aan tieners die 's nachts langdurig door Reels op Instagram scrollen dat ze de app moeten afsluiten en moeten gaan slapen.

Meta kondigde vandaag ook een aantal nieuwe functies voor ouderlijk toezicht aan, waaronder meer inzicht in hoe kinderen Messenger gebruiken.

Instagram voert daarnaast een extra beperking in als gebruikers een bericht willen sturen naar iemand die hen niet volgt. Je moet dan eerst een geschreven uitnodiging sturen om toestemming te krijgen om verbinding te maken. Je kunt pas een bericht naar die persoon sturen als de ander de uitnodiging heeft geaccepteerd.