'Neem pauze'

Instagram gaat melden dat je de app te lang gebruikt

11 november 2021 om 10:09
Laatste update: 11 november 2021 om 11:59

Instagram test een functie waarmee gebruikers een herinnering kunnen instellen als ze de app te lang gebruiken.

Instagram heeft een nieuwe functie genaamd 'Neem pauze' ontwikkeld. Gebruikers krijgen een herinnering om na een ingestelde periode te stoppen met de app. Dat maakte Instagram-topman Adam Mosseri bekend

Gebruikers kunnen kiezen om de melding te ontvangen nadat ze 10, 20 of 30 minuten Instagram gebruiken. Het sociale netwerk gaat dit komende maand eerst testen onder een groep gebruikers. Als de feedback positief is, komt de functie volgens Mosseri naar alle gebruikers.

Verslavend

Instagram probeert met de functie tegemoet te komen aan de veelgehoorde kritiek dat de app verslavend kan werken. 

Uit een intern rapport van Facebook bleek onlangs ook dat Instagram schadelijk is voor de psychologische gezondheid van jonge gebruikers. Een op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld zou de schuld deels bij Instagram leggen.

TikTok

Ook andere sociale media hebben recent functies ingevoerd om overmatig gebruik tegen te gaan. Zo toont Douyin, de populaire Chinese versie van TikTok, sinds kort pauzevideo's tussen de filmpjes, waarin gebruikers onder andere worden opgeroepen om de app te sluiten en naar bed te gaan.

Android en iOS

In zowel Android als iOS zitten al een paar jaar speciale onderdelen voor 'digitaal welzijn', die bijvoorbeeld inzicht geven in de tijd die gebruikers in apps doorbrengen en hoeveel notificaties ze ontvangen. Ook bieden de mobiele systemen opties om de schermtijd in te perken, zoals het instellen van app-timers en herinneringen om 's avonds laat de telefoon op tijd weg te leggen.

Volg Bright ook op Instagram.

Getest: de nieuwe AirPods