Volkswagen ID.4 in de fabriek in Emden.

Volkswagen verlaagt productie elektrische auto's na 'tegenvallende vraag'

Volkswagen verlaagt productie elektrische auto's na 'tegenvallende vraag'

27-06-2023 17:19 Laatste update: 17:41

Volkswagen schroeft de komende tijd de productie in zijn grote fabriek in het Duitse Emden terug, omdat de vraag naar de elektrische auto's ID.4 en ID.7 momenteel tegenvalt.

Jarenlang moesten consumenten lang wachten op de levering van hun elektrische auto, ook bij Volkswagen. Dat kwam door de wereldwijde chiptekorten, waardoor de productie achterliep op de toenemende vraag naar stekkerauto's. Inmiddels is de situatie voor Volkswagen omgedraaid: de productieachterstand heeft plaatsgemaakt voor een overcapaciteit. Het Duitse autoconcern heeft meerdere diensten in de fabriek in Emden geschrapt en verlaagt het aantal uitzendkrachten, omdat de vraag naar elektrische auto's lager is dan verwacht.

In Emden worden de Volkswagen ID.4 en de ID.7 in elkaar gezet. De late diensten in de fabriek worden de komende weken geschrapt en de zomervakantie wordt verlengd naar vier weken. Ook zet het bedrijf per augustus 300 van de 1500 uitzendkrachten aan de kant. Dat meldden Duitse media op basis van de lokale ondernemingsraad. "We merken heel erg de terughoudendheid van de klanten op EV-gebied", zegt de voorzitter van de ondernemingsraad tegen de zender NDR.

'Zorgelijk'

De minister van Economische Zaken van de deelstaat Nedersaksen noemt het besluit van Volkswagen tegen de NDR 'begrijpelijk'. "We maken ons zorgen over de huidige dip in de vraag naar elektrische auto’s - niet alleen bij Volkswagen, maar bij alle fabrikanten." 

Onlangs bleek uit een onderzoek door opiniepeiler Forsa dat benzineauto's weer aan populariteit winnen onder Duitsers die overwegen een nieuwe auto te kopen. Zo'n 30 procent zei het liefst een auto met een benzinemotor te kopen, terwijl dat een jaar eerder nog 22 procent was. Maar 16 procent van de Duiters geeft bij de aanschaf de voorkeur aan een volledig elektrische auto.