Bear Grylls

Bear Grylls: herkennen desinformatie is nu de belangrijkste 'survival skill'

Bear Grylls: herkennen desinformatie is nu de belangrijkste 'survival skill'

30-06-2023 11:55 Laatste update: 11:56

Avonturier, presentator en survivalexpert Bear Grylls werkt samen met een AI-bedrijf aan een platform waar kinderen de volgens hem belangrijkste vaardigheid om te overleven kunnen leren: digitale geletterdheid.

Het online-platform Mission Seekr laat jonge gebruikers digitale missies uitvoeren waarbij ze hun informatievaardigheden verbeteren. Kinderen leren hoe ze kunnen nagaan of bepaalde online-informatie betrouwbaar is. Zo moeten ze beter worden in het herkennen van bijvoorbeeld subjectiviteit, overdrijving en clickbait. Seekr heeft Grylls ingeschakeld om gebruikers naar het platform te krijgen. De avonturier zegt in een interview met Bloomberg dat digitale geletterdheid, zoals kennis over nepnieuws en AI, de belangrijkste overlevingsvaardigheid wordt. "Er komt een tsunami aan informatie op jonge mensen af en het wordt steeds lastiger om te bepalen wat echt is en wat nepnieuws of propaganda is."

'Voelt als het Wilde Westen'

"We moeten jongeren helpen met de moderne overlevingsvaardigheden die relevant zijn voor hun leven. Er is momenteel niets dat meer 'Wilde Westen' is dan het helpen van kinderen met het ontcijferen en beoordelen van informatie, hoe ze daar wijs en slim mee om kunnen gaan", aldus Grylls. 

De avonturier zegt zelf 'geen digitale dinosaurus' te zijn en gebruikte zelf ook al nieuwe generatieve AI-tools. Grylls presenteert onder meer het programma Running Wild with Bear Grylls, waarin hij beroemdheden meeneemt naar de wildernis. 

Filteren op politieke voorkeuren

Seekr is een zoekmachine die met behulp van AI nieuwsartikelen een betrouwbaarheidsscore geeft. Ook deelt het bedrijf artikelen in op politieke voorkeuren op basis van de automatische tekstanalyses. Gebruikers kunnen filters instellen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen 'zeer betrouwbaar' politiek nieuws vanuit een bepaald politiek spectrum te lezen. 

Luister ook onze podcast: