felipepelaquim/Unsplash

Amazon overspoeld met AI-boeken: ze staan zelfs tussen de bestsellers

Amazon overspoeld met AI-boeken: ze staan zelfs tussen de bestsellers

29-06-2023 13:33 Laatste update: 19:38

Kunstmatige intelligentie kan een hoop, maar een goed boek schrijft AI nog niet. Toch staan de bestseller-lijsten op Amazon vol met zulke boeken: wat is daar aan de hand?

Eerder dit jaar was er ook al sprake van boeken die door kunstmatige intelligentie 'geschreven' of 'getekend' zijn. Deze week was het opnieuw raak, en veroverden zulke AI-boeken de hoogste plaatsen in de ranglijsten van Amazon, meldt Vice. "De AI-bots hebben Amazon stuk gemaakt", twitterde schrijfster Caitlyn Lynch maandag. "Kijk eens naar de bestsellers in de Teen Young Adult Contemporary Romance eBooks top 100. Ik kan 19 echte, legitieme boeken zien. De rest is AI-onzin."

De toplijsten van Amazon zouden in ieder geval maandag en dinsdag 'gekaapt' zijn door AI-boeken. Inmiddels lijkt de orde hersteld, maar de boeken zijn nog altijd beschikbaar via Amazon. De truc lijkt echter geslaagd: met gratis gegenereerde boeken en AI-bots kunnen de algoritmes van Amazon gefopt worden. En wie dat doet, kan daar geld mee verdienen.

Schadelijk voor verdienmodel

Een voordeel is dat veel van de AI-boeken duidelijk herkenbaar zijn. Het boek 'wait you love me' bijvoorbeeld, met voorop een zwartwit-foto van een meeuw. En ook de recensies wijzen erop dat het gaat om een AI-boek. Het probleem is echter helder: echte boeken worden bijna onvindbaar op deze manier.

"Dit is de doodsteek voor Kindle Unlimited", schrijft Lynch. Dat is een abonnement voor onbeperkt lezen, dat in Nederland niet beschikbaar is. Amazon betaalt schrijvers op basis van het aantal pagina's van hun boek dat door abonnees wordt gelezen. Ze kunnen hun boeken zelf op Amazon publiceren. Dat is voordelig voor zelfstandige schrijvers, maar dus ook voor AI-misbruik.

Door de lijst te overspoelen en AI vervolgens de boeken te laten 'lezen', wordt het systeem van Amazon gefopt om te betalen voor helemaal niets. Amazon heeft nog niet op de situatie gereageerd.

Rechtszaak over AI-model

Deze week hebben twee Amerikaanse schrijvers OpenAI aangeklaagd, omdat het bedrijf tienduizenden boeken illegaal zou hebben gebruikt voor het trainen van het AI-taalmodel van ChatGPT.

Luister ook onze podcast: