StandBy op een iPhone.

'Nieuwe Apple-monitor krijgt iOS en smart home-functies'

'Nieuwe Apple-monitor krijgt iOS en smart home-functies'

03-07-2023 14:07

Apple zou werken aan een nieuw scherm dat zelf iOS draait en zo als een smart home-display kan dienen, wanneer het niet wordt gebruikt als het scherm voor een Mac of iPad.

Apple biedt momenteel twee schermen aan: het 27-inch 5K Studio Display en het 32-inch 6K Pro Display XDR, gericht op professionals. Die schermen hebben eigen firmware met updates en het Studio Display heeft dezelfde A13-chip aan boord als de iPhone 11. Maar zelfstandig doen deze schermen momenteel nog niks, je moet er een Mac, iPad of ander apparaat op aansluiten.

Apple zou nu werken aan verschillende schermen die wél nut hebben als ze 'uit' staan. De schermen tonen dan smart home-functies, meldt Mark Gurman van Bloomberg. Die functie doet denken aan de nieuwe StandBy-modus die in het aanstaande iOS 17 zit. Dan tonen iPhones die in horizontale stand worden opgeladen allerlei handige informatie op het scherm, zoals een klok, kalender, muziekspeler, bezorg-informatie of bijvoorbeeld smart home-knoppen.

Nog even geduld

Het is niet duidelijk of Apple die functionaliteit ook aan zijn grote schermen wil toevoegen, het zou wel aannemelijk zijn. Gebruikers moeten nog wel even wachten op die nieuwe schermen: volgens Gurman verschijnen die pas "op zijn vroegst" ergens volgend jaar.

Het Studio Display verscheen in maart 2022, het Pro Display XDR stamt uit december 2019. De A13-chip in het Studio Display is nu vooral verantwoordelijk voor het regelen van de ingebouwde microfoons en webcam.

Luister ook onze podcast: