© Kangaro

Nieuwe richtlijn: mobieltje in de klas aan banden

Nieuwe richtlijn: mobieltje in de klas aan banden

04-07-2023 13:28 Laatste update: 16:45

Leerlingen mogen binnenkort geen telefoon mee de klas in nemen als daar geen goede reden voor is. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Onderwijs. Middelbare scholen moeten zich er per 1 januari aan houden. Een wettelijk verbod op een mobieltje in de klas komt er voorlopig nog niet.

Telefoons zijn straks in de klas alleen toegestaan voor educatieve doeleinden of als er een medische noodzaak voor is. Dat meldde het AD, waarna het ministerie het bevestigde. Bij een medische noodzaak gaat het bijvoorbeeld om diabetespatiënt die suikerwaarden moet meten. Er werd ook gekeken naar een wettelijk verbod op mobieltjes in de klas, maar die komt er voorlopig niet.

Scholen krijgen de komende maanden de tijd om uit te zoeken hoe ze het gaan regelen. De richtlijn zou vervolgens per 1 januari 2024 ingaan in het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs en het speciaal onderwijs moeten er nog afspraken gemaakt worden.

Het ministerie gaat onderzoeken of de richtlijn effectief is. Pas als dat niet zo blijkt te zijn, kan er nog gesproken worden over een wettelijk verbod. De resultaten van dat onderzoek moeten er in juni 2024 zijn. 

Brokkelbrein

De roep op een mobieltjesverbod in de klas nam de afgelopen jaren steeds meer toe. Experts vrezen dat de constante meldingen van smartphones schadelijk kunnen zijn voor het concentratievermogen van kinderen. Ze zouden door de constante afleiding een 'brokkelbrein' kunnen krijgen. Het CDA had vorig jaar gepleit voor een wettelijk mobieltjesverbod in de klas en ook de PVV is daar voorstander van.

In sommige scholen mogen leerlingen nu nog gewoon hun telefoon meenemen in de klas, maar er zijn ook scholen die het helemaal verbieden. Leerlingen moeten dan voor het begin van de les hun smartphone op stil zetten en het toestel in een speciale telefoonbak of telefoontas leggen.  

Onderwijsbond blij

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is blij met de nieuwe richtlijn. "Docenten merken dat mobieltjes in de klas een heel nadelig effect hebben op de concentratie van de leerlingen. En dus op de effectiviteit van de les", zegt AOb-bestuurslid Jelmer Evers.

In een enquête zei 73 procent van de leden va de AOb in het voortgezet onderwijs voorstander te zijn van een landelijk verbod op mobieltjes in de klas. Evers: "Deze richtlijn is een mooie stap en een steun in de rug voor veel docenten."

Volg ons ook op sociale media.