©Bright

Smart home: upgrade de router van je provider naar een mesh-netwerk

Smart home: upgrade de router van je provider naar een mesh-netwerk

22-07-2023 18:58 Laatste update: 24-07-2023 10:11

Bij een internetabonnement krijg je een router. Sommige providers leveren een Fritz!box en die kun je eenvoudig uitbreiden naar een mesh-netwerk. Rutger probeerde het.

KPN, XS4All, Solcon en Onvi - ze leveren allemaal de Fritz!box. Ondanks de wat knullige naam (mét uitroepteken in het midden) is het een indrukwekkend apparaat. Of apparaten, moet ik eigenlijk zeggen. Afhankelijk van je type aansluiting (DSL of glasvezel) zijn er verschillende variaties en dan is er ook nog te kiezen voor versies met meer of minder poorten. De 5530 bijvoorbeeld heeft 1 usb-poort en 2 netwerkpoorten, de 5590 heeft 2x usb en 4x netwerk.

Maar welke unit je ook krijgt, je kunt er vrij eenvoudig een mesh-netwerk mee aanleggen. Bovendien kun je er DECT-telefoons op aansluiten, een eigen VPN mee opzetten en er een harde schijf aanhangen met films en muziek die je in je hele netwerk kunt benaderen. Maar voor nu focussen we even op dat mesh-netwerk. 

Mesh-netwerk voor goede wifi

Een wat? Een mesh-netwerk. Als je goede wifi-dekking wil in je hele huis (en misschien je tuin) dan is een mesh-netwerk de handigste oplossing. Meerdere apparaten zenden en ontvangen jouw wifi-signaal. Onderling praten ze op een eigen kanaal, zodat je bandbreedte niet wordt opgeslokt door de apparaten die je signaal moeten verbeteren. Zie het als een tolk die tegelijk kan luisteren en vertalen, zonder dat je steeds moet wachten om verder te praten.

Wij zijn groot fan van de Orbi-kits van Netgear, maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Wil je drie stations in je huis, dan ben je minstens 700 euro kwijt en wil je de nieuwste en snelste variant dan kost dat al 1900 euro. Hallo. Zo’n Orbi-set kun je achter je router plaatsen en het netwerk laten overnemen. De wifi op de router van je provider zet je dan uit en alle apparaten krijgen hun internet gevoerd door de Orbi-set.

Wifi 6-repeaters

Maar met een Fritz!box heb je het eerste component van een mesh-netwerk al in huis. Je hoeft alleen losse repeaters te kopen om je mesh-netwerk uit te breiden. Wij probeerden drie Wifi 6-repeaters van het Duitse merk: de Fritz!Repeater 1200AX, de 3000AX en de 6000.

De 1200AX koop je voor 75 euro en die geeft je een Wifi 6-signaal tot 2400 Mbit/s en één netwerkpoort. Die netwerkpoort kun je op twee manieren gebruiken: je kunt de repeater bedraad aan je router aansluiten. Dat zorgt ervoor dat het signaal dat de Repeater ontvangt altijd optimaal is. Ook als er dikke betonnen vloeren of metalen kasten tussen staan. Indien mogelijk zou ik je altijd aanraden om dat te doen. Maar uiteraard is het eenvoudiger om de boel draadloos te installeren. Dan kun je die netwerkpoort gebruiken om je computer of printer er op aan te sluiten. 

De 3000AX kost 150 euro, heeft drie zenders met een maximum snelheid van 2400 Mbit/s, 1200 Mbit/s en 600 Mbit/s en heeft 2 netwerkpoorten met een maximale snelheid van 2 gbit. Daarmee zou je op een werkkamer bijvoorbeeld je computer en je printer aan het netwerk kunnen hangen. Of je gebruikt één poort voor de backchannel met de router en één poort voor je computer of printer of smart tv of game console. 

De 6000 lijkt erg op de 3000AX, maar heeft een nog snellere draadloze verbinding (2x 2400 Mbit en 1x 1200) en één van de netwerkpoorten heeft een maximale snelheid van 2,5 gigabit. Dat kost je wel 200 euro.

Installatie

Als je echt los gaat en twee maal een Fritz!Repeater 6000 koopt, ben je dus alsnog slechts de helft kwijt vergeleken met het goedkoopste Orbi-setje. Maar werkt het ook net zo goed?

Als je zoals ik een klein beetje technerd bent, maar jezelf niet ziet als de hobbymatige systeembeheerder van je huis, dan is installatiegemak en betrouwbaarheid het belangrijkst. Een paar Mbitjes meer of minder, lever ik daar graag voor in.

De installatie van de Mesh-set is kinderlijk eenvoudig. Je klikt de repeater in een stopcontact, klikt één keer op het rode knopje, klikt daarna op je router op het connect-knopje en klaar ben je. Vervolgens kun je met de app in de hand de ideale plek vinden voor je router waarbij het signaal overeind blijft, maar je toch lekker ver je huis of tuin in reikt met je wifi.

Overzicht en opties

In de app zijn overzichtelijk al je apparaten te zien en de verbindingen die ze maken. Als een apparaat een trage verbinding heeft, kun je dat in één oogopslag zien. Ook kun je gemakkelijk de telefoons van je pubers 's nachts van het internet afgooien of de spelcomputer voorrang geven in internetverkeer omdat je een keer Call of Duty Warzone wilt winnen. 

Persoonlijk heb ik niet veel verschil gemerkt tussen de drie repeaters. Waarbij gezegd moet worden dat de 1200AX kleiner is en dus minder opvalt, maar wel altijd zichtbaar direct in een stopcontact moet zitten. De 3000AX en de 6000 hebben een losse stroomadapter en zijn dus flexibeler te positioneren. De extra netwerkpoort is ook welkom.

Oude router gebruiken als repeater

Als je op een budget een mesh-netwerk achter je Fritz!box wil, dan is de 1200AX een aanrader. Als je het snelst mogelijke netwerk wil, dan zou ik voor de 6000 gaan. Hoe je het ook aanpakt, voor tussen de €150 en €400 heb je je hele huis van internet voorzien.

Sympathiek van het merk is dat je oude routers ook kunt hergebruiken in je netwerk als repeater. De 5530 die ik van mijn provider kreeg, kan ik dus upgraden naar een 5590, waarbij ik de 5530 gewoon elders in huis zet om mijn netwerk te verbeteren.

Rutger Middendorp