Google komt met nieuwe router voor snellere wifi
Smart Home

Google komt met nieuwe router voor snellere wifi

04-10-2022 13:00 Laatste update: 21:41

Google heeft de nieuwe wifi-router Nest Wifi Pro aangekondigd. De router ondersteunt de nieuwe standaard WiFi-6E voor snellere verbindingen. Ook krijgt de Google Home-app voor het bedienen van smart home-apparaten binnenkort een grote update.

De nieuwe Google Nest Wifi Pro ondersteunt behalve de gebruikelijke 2,4 en 5 Ghz-frequentiebanden ook de 6 Ghz-band. Met WiFi-6E biedt de nieuwe router volgens Google tot twee keer hogere snelheden dan WiFi 6. Om die snelheden te halen moeten apparaten wel WiFi-6E ondersteunen. "Er is ook veel minder kans dat het stoort op de wifi van je buren", zegt Google-productmanager Sahana Mysore. "Het is zoals het rijden op de snelle rijstrook op de snelweg. De 6 Ghz-band biedt een snelle en directe route naar de meest betrouwbare internetverbinding." 

De nieuwe router geeft automatisch prioriteit aan internetactiviteiten met een hoge bandbreedte, zoals videobellen of streamingdiensten. De Nest Wifi Pro haalt volgens Google een gecombineerde datasnelheid van 4,2 Gbps en er zijn twee 1Gbit/s-ethernetpoorten voor bedrade verbindingen ingebouwd. In een set met twee routers is het maximale bereik 220 vierkante meter.  

De nieuwe router heeft ook opties voor ouderlijk toezicht, zoals timers voor het internetgebruik van verschillende gebruikers en het blokkeren van voor kinderen ongeschikte content. Bovendien kunnen gebruikers makkelijk een gastnetwerk aanmaken, zodat gasten een apart wachtwoord hebben om in te loggen.

Smarthome-standaard Matter 

Zodra de nieuwe smarthome-standaard Matter later dit jaar beschikbaar komt, zal Google dit gaan ondersteunen. Matter moet het makkelijker maken om apparaten van verschillende fabrikanten goed met elkaar samen te laten werken. 

De Nest Wifi Pro kan de centrale hub voor Matter worden, zodat alle Matter-apparaten in huis zijn te beheren en te bedienen via de Google Home-app. Google gaat ook bestaande speakers, slimme schermen en routers van het Nest-merk updaten om Matter te ondersteunen. De Nest Wifi Pro heeft ook een Thread-borderrouter ingebouwd voor een mesh-netwerk, wat onder andere op energiegebruik kan besparen.

De router heeft een minimalistisch ontwerp en is in Europa alleen in het wit verkrijgbaar. "Veel wifi-routers zien er intimiderend uit, ze hebben vaak zwart plastic en knipperende lampjes. Daardoor verstoppen consumenten ze achter een kast of bank, maar zo blokkeer je het wifi-signaal. Wij wilden een router maken die mooi is, zodat je hem neerzet op een tafel of op een bureau. Dan werkt-ie dus ook beter”, vertelt Sanjay Noronha, senior productmanager bij Google.

De Google Nest Wifi Pro kost 220 euro voor één exemplaar, een set met twee stuks kost 330 euro. De levering start op 27 oktober.

Verbeteringen Google Home

Google geeft binnenkort Google Home, de app voor het bedienen van smart apparaten in huis, een grote update. De nieuwe versie komt eerst beschikbaar als een publieke preview. Nieuw is dat gebruikers in het tabblad Favorieten de apparaten, acties en automatiseringen die ze het belangrijkst vinden, kunnen instellen. Zo zien ze  bijvoorbeeld direct live-beelden van hun Nest-camera’s bij het openen van de app.

Het onderdeel Spaces groepeert apparaten op de belangrijkste categorieën, zoals lampen, camera's, thermostaten of netwerkapparaten. Volgend jaar kunnen gebruikers ook zelf Spaces aanmaken, zodat ze bijvoorbeeld een overzicht over hun kat kunnen maken, met daarin beveiligingscamera’s, een slimme voederbak en een luchtreiniger.

Ook komt er een nieuw tabblad Automatisering, die het automatisch uitvoeren van allerlei acties makkelijker moet maken. Zo komen er standaard routines om met één klik een modus voor een filmavond te activeren of het huis af te sluiten voor de nacht. Geavanceerde gebruikers krijgen ook meer mogelijkheden om hun smarthome-toepassingen te programmeren met een nieuwe script-editor. 

Google Home komt binnenkort ook beschikbaar op smartwatches met Wear OS en via het web. Binnenkort lanceert Google een speciale Google Home-website waarmee gebruikers onder meer naar de camerabeelden van Nest-camera’s en -deurbellen kunnen kijken, zodat ze ook toegang hebben als ze geen mobiele app kunnen gebruiken.

De vernieuwde Google Home-app

Nieuwe smartphones en smartwatch

Komende donderdag maakt Google meer bekend over de Pixel 7-smartphones en zijn eerste eigen smartwatch, de Pixel Watch. Van die apparaten gaf het bedrijf in mei al een voorproefje, zonder de details en prijzen bekend te maken. Mogelijk brengt Google de Pixel-telefoons voor het eerst ook zelf officieel in Nederland uit.

In de VS en Canada lanceert Google vandaag ook een nieuwe bedrade Nest Doorbell, maar het is nog niet bekend wanneer die slimme deurbel in Nederland verkrijgbaar is. 

Luister ook: