© Klaus Prange / Pixabay

Snel internet in buitengebied niet verplicht: kabinet schrapt subsidie

Snel internet in buitengebied niet verplicht: kabinet schrapt subsidie

05-07-2023 14:44 Laatste update: 15:01

Het kabinet gaat providers voorlopig niet verplichten om in buitengebieden internetverbindingen van minstens 30 Mbps aan te bieden. Ook schrapt het kabinet de voorgenomen subsidie van 160 miljoen euro die het voor de aanleg van breedbandinternet beschikbaar wilde maken.

Zo'n 25.000 Nederlandse huishoudens hebben nog een relatief langzame internetaansluiting, vooral in Zeeland en Groningen. Het kabinet wil dat die huishoudens ook internet van 30 Mbps of meer krijgen. Maar daarvoor is voorlopig geen subsidie nodig, vindt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Er zijn volgens haar genoeg 'draadloze alternatieven' op die locaties. "Bijvoorbeeld via 4G en 5G, straalverbindingen of low earth orbit satellieten", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Die draadloze oplossingen bieden ook snelheden boven de 30 Mbps, al blijven het volgens de minister 'alternatieven voor de korte termijn'.

Vorig jaar dacht het kabinet nog aan een staatssteun voor 19.000 adressen die geen zicht hadden op snel internet. Daar zou 160 miljoen euro subsidiegeld voor beschikbaar komen. Maar het kabinet heeft daar dus een streep door gezet. Dat komt mede doordat providers zelf nog investeren in de uitrol van snel internet in buitengebieden, schrijft Adriaansens. "Deze marktdynamiek dient niet te worden verstoord."

Voorlopig komt er voor providers ook geen 'dienstverplichting' voor het garanderen van breedbandinternet overal in Nederland. Dat gaat volgens Adriaansens pas spelen als de draadloze oplossingen geen soelaas meer bieden. 

Internet is snel in Nederland

De internetverbindingen in Nederland behoren al tot de snelste ter wereld. Eind 2022 had 99,4 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot een vaste verbinding van minstens 100 Mbps en 98,5 procent zelfs van 1 Gbps.

Ook is de uitrol van glasvezel de afgelopen jaren steeds sneller gegaan. In 2022 werd een recordaantal van 1,2 miljoen woningen op glasvezel aangesloten. Inmiddels zijn er bijna 6 miljoen glasvezelaansluitingen, vergeleken met bijna 8 miljoen kabelaansluitingen.