©eyestetix

Spotify stopt abonnement van gebruikers die via Apple betalen

Spotify stopt abonnement van gebruikers die via Apple betalen

06-07-2023 11:58 Laatste update: 12:38

Spotify gaat gebruikers die hun abonnement nog betalen via de App Store van Apple eind deze maand terugzetten naar de gratis versie van de streamingdienst.

Een Spotify Premium-abonnement was jarenlang via een in-app aankoop in de appwinkel van Apple af te sluiten, maar daar stopte Spotify in 2018 mee. Dat deed het Zweedse bedrijf uit onvrede over de verplichte commissie die Apple rekent over alle betalingen en abonnementen in zijn App Store. Honderdduizenden abonnementen liepen echter gewoon door, maar daar komt nu een einde aan, schrijft de muziekdienst volgens Variety in een mail aan klanten.

Gebruikers met een Spotify-abonnement dat nog via Apple loopt worden eind deze maand automatisch overgezet naar een gratis account. Ze kunnen dan via de website van Spotify een nieuw Premium-abonnement nemen. Volgens een Spotify-woordvoerder is de stap bedoeld om gebruikers een ‘consistente, eersteklas abonnementservaring te kunnen blijven bieden’.

Conflict tussen Spotify en Apple

Spotify beschuldigt Apple al jaren van concurrentiebeperkende praktijken met zijn strenge App Store-beleid. In 2019 diende de muziekdienst een formele klacht in bij de Europese Commissie. Die kwestie speelt nog steeds. Afgelopen week was er nog een hoorzitting over in Brussel, waar Apple stelde dat recente aanpassingen in de App Store de zorgen hebben weggenomen. Maar daar is Spotify het niet mee eens.

Spotify klaagde eerder ook over Google en diens Play Store-beleid, maar vorig jaar gingen Spotify en Google een samenwerking aan. Android-gebruikers hebben de keuze om te betalen met het betaalsysteem van Google of van Spotify.

Hoeveel abonnees momenteel hun Spotify-abonnement betalen via Apple is niet precies duidelijk. De laatste cijfers dateren uit 2019 en toen waren het er 680.000.

Volg ons ook op sociale media.