'Spotify komt binnenkort met duurder abonnement met betere audiokwaliteit'

Dan LeFebvre/Unsplash

spotify hifi abonnement lossless premium audio geluidskwaliteit
20 juni 2023 om 14:33
Laatste update: 20 juni 2023 om 14:49

Spotify zou binnenkort het langverwachte duurdere abonnement met een betere audiokwaliteit introduceren. Het bedrijf hoopt daarmee meer inkomsten binnen te halen, maar concurrenten Apple en Amazon bieden al langer soortgelijke functies zonder meerprijs.

Het duurdere abonnement wordt door Spotify-medewerkers intern 'Supremium' genoemd, wat aangeeft dat het een niveau hoger is dan het normale Premium-abonnement. Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. Onderdeel van het nieuwe abonnement wordt de langverwachte HiFi-functie voor 'lossless' geluidskwaliteit. Op kwalitatieve speakers of koptelefoons is dan meer diepte en detail in de muziek te horen. 

Het Zweedse bedrijf zei begin 2021 al te werken aan het HiFi-abonnement, maar daarna werd de introductie uitgesteld. Concurrenten als Apple Music en Amazon Music Unlimited hebben intussen zo'n lossless-functie toegevoegd als onderdeel van hun normale abonnementen, zonder gebruikers daar extra voor moeten betalen. De nieuwe abonnementsoptie wil Spotify eerst buiten de VS lanceren, schrijft Bloomberg.

Premium-abonnement krijgt luisterboeken

Na de introductie van het duurdere abonnement zou Spotify het normale Premium-abonnement ook iets extra's geven: toegang tot een selectie van de audioboeken op het platform. Abonnees mogen dan een bepaald aantal uren per maand naar de boeken luisteren zonder extra te betalen, ofwel ze krijgen een specifiek aantal luisterboeken per maand.

Momenteel verkoopt Spotify de audiobooks per stuk aan gebruikers. De luisterboeken zijn op de streamingdienst nu nog alleen in zes Engelstalige landen beschikbaar.

Mogelijke prijsverhoging

De Zweedse streamingdienst heeft vorig jaar in tientallen landen zijn prijzen verhoogd maar in Nederland kost een abonnement op Spotify Premium nog altijd 10 euro per maand. Apple verhoogde vorig jaar de prijs van Apple Music met 1 euro naar 11 euro per maand.

Bij Apple Music is Dolby Atmos ook zonder meerprijs bij het normale abonnement inbegrepen. Ook enkele andere muziekdiensten bieden ruimtelijke muziekformaten aan. Of het nieuwe Spotify-abonnement ook ruimtelijke audio zal bieden, is nog niet duidelijk.

Kijk ook: nieuwe HomePod