©Tingey Injury Law Firm

Massaclaim tegen populaire virusscanner: 'Ook Nederlanders gedupeerd'

Massaclaim tegen populaire virusscanner: 'Ook Nederlanders gedupeerd'

07-07-2023 13:24

De stichting CUIC start een massaclaim tegen de maker van de antivirussoftware Avast. Tot 2020 zou Avast gegevens van zo'n vijf miljoen betalende gebruikers hebben doorverkocht aan andere bedrijven.

CUIC staat voor Consumers United in Court en is een initiatief van de bekende privacyvoorvechters Privacy First en Noyb. Via CUIC worden gedupeerde consumenten opgeroepen zich aan te sluiten bij de massaclaim, waarmee een schadevergoeding wordt geëist. Het probleem is de dataverkoop van Avast, schrijft CUIC.

Avast, een Tsjechische maker van antivirussoftware, verzamelde tussen mei 2015 en januari 2020 gebruikersdata met zijn gratis antivirussoftware en browserextensies. Die data werden verzameld via de computers, tablets en telefoons van onder meer 5 miljoen Nederlandse gebruikers van de software van Avast. Die data zouden geen persoonsgegevens bevatten, maar soms toch herleidbaar zijn.

Stiekem doorverkocht

Het zou onder meer gaan om browsergeschiedenis en zoektermen, maar ook om gps-locatiedata. Gebruikers wisten niet dat die gegevens verzameld werden, en al helemaal niet dat ze werden verkocht.

De verzamelde data zouden jarenlang zijn doorverkocht, via Avast-dochterbedrijf Jumpshot. De gegevens werden doorverkocht aan bedrijven als Google en Microsoft. In totaal ging het om data van honderden miljoenen apparaten.

Gesprek leidde tot niets

"Uit onderzoek blijkt dat Avast kernbeginselen van de Nederlandse en Europese privacywetgeving heeft geschonden", aldus de stichting. "De virusfilter- en beveiligingssoftware van Avast maakte je computer veilig voor bijvoorbeeld malware, maar ondertussen verzamelde Avast stiekem allerlei gegevens van je."

CUIC had een gesprek met Avast, maar dat zou niet tot een oplossing hebben geleid. Daarom volgt nu een massaclaim. Deelname is gratis, zolang deelnemers akkoord gaan om 10 tot 25 procent van de opbrengsten af te staan aan de financier van de zaak, het bedrijf Omni Bridgeway.

Luister ook onze podcast: