Deze platenspeler is ontworpen door Apple-icoon Jony Ive

©Linn

beste platenspeler design apple iphone
7 juli 2023 om 15:17

Voormalig Apple-hoofddesigner Jony Ive heeft een speciale editie van een platenspeler ontworpen. De Britse fabrikant Linn brengt er 250 exemplaren van op de markt. De draaitafel heeft een retro-uiterlijk, dat aan het Duitse merk Braun doet denken. 

Jony Ive's ontwerpbureau LoveFrom werkte mee aan de limited-edition jubileumversie van de Linn Sondek LP12-50. De platenspeler kost 50.000 Britse pond, omgerekend 58.600 euro. De levering start in augustus. Het is Ive's eerste hardwareproject sinds zijn vertrek bij Apple.

Hij richtte zich op het industriële ontwerp, terwijl Linn de rest deed. Ive heeft kosteloos aan de platenspeler meegewerkt, schrijft Fast Company. "Er is een deel van ons werk dat we puur doen omdat we het leuk vinden", zegt hij. Zijn designbureau verdient geld aan langetermijncontracten met onder meer Ferrari en Airbnb.  

Modulair ontwerp

De Sondek-platenspeler van Linn verscheen voor het eerst in 1973 en had een uniek modulair ontwerp. De verschillende onderdelen waren te upgraden. Zo zijn de basis en de toonarm te verwisselen. Het technische ontwerp van de platenspeler is bij de jubileumeditie ongewijzigd, zodat de geluidskwaliteit gelijk is gebleven.

De LP12-50 is er in een houtkleurige en een witte afwerking. Meerdere vierkante onderdelen zijn in de nieuwe editie vervangen door afgeronde hoeken. Ook is de aan/uit-knop nu rond en van aluminium geworden. Verder is de scharnier van de stofkap aangepast, zodat hij in elk hoek open kan blijven staan. Het voetstuk van de draaitafel is wordt gemaakt uit een enkel blok van een volgens Linn 'ongelooflijk dichte nieuwe houtsoort'. Die ontstaat door beukenlagen onder grote druk samen te persen.

Van iPod naar vinyl

Ive werkte van 1997 tot 2019 bij Apple en speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van onder meer de iPhone, iPad, MacBook, iMac, iPod en AirPods. Hij richtte LoveFrom in 2019 op samen met een andere ex-Apple-designer Marc Newsom, die mede verantwoordelijk was voor het design van de eerste Apple Watch

Ive is een grote liefhebber van muziek op vinyl, zegt hij tegen de Financial Times. "Sinds ik de LP12 heb, sta ik 's ochtends vroeg op om vinyl te draaien terwijl ik me klaarmaak voor de rest van de dag."

Eigen lettertype

Ive heeft ook een eigen lettertype ontworpen, LoveFrom Serif. Een schreefletter dus, waarbij hij al vier jaar aan de details schaaft. Het is gebaseerd op bekende schreefletters als Times New Roman en Baskerville, maar is door Ive en zijn ontwerpers toch weer helemaal eigen gemaakt.

Kijk ook onze video over platenspelers anno 2023.