©Rijksoverheid

De overheid heeft nu een eigen sociaal netwerk op Mastodon

De overheid heeft nu een eigen sociaal netwerk op Mastodon

12-07-2023 15:31 Laatste update: 15:32

De Nederlandse overheid is begonnen met het plaatsen van updates op een eigen server voor het decentrale sociale netwerk Mastodon. Daarmee wil de Rijksoverheid minder afhankelijk zijn van socialmedia-bedrijven als Twitter en Meta

De zogeheten Mastodon-instance van de overheid is woensdag in gebruik genomen op het adres social.overheid.nl. De server bevat accounts van overheden en biedt geen plek aan individuele ambtenaren. Meerdere instanties, waaronder de Belastingdienst, hebben inmiddels berichten op de Mastodon-omgeving gepubliceerd. Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft er al een account.

Mastodon is een decentraal alternatief voor Twitter. De stap naar Mastodon past volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering bij de wens om 'waardengedreven' alternatieven voor social media te gebruiken. "De Mastodon-server kunnen overheden gebruiken om zelf een online sociaal netwerk te hosten", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. "Het is bedoeld om vanuit de overheid een beweging naar het gebruik van concrete alternatieven te faciliteren."

Kritiek op gebruik Twitter door NL-Alert

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kreeg vorige week nog veel kritiek voor het verwijzen naar Twitter in een NL-Alert over de storm Poly. Een tijdelijke maatregel van Twitter zorgde ervoor dat mensen die niet waren ingelogd het Twitter-profiel van de brandweer niet konden lezen. 

Van Huffelen ondersteunt ook de ontwikkeling van het publieke sociale netwerk PubHubs, dat wordt gebouwd door de Universiteit Nijmegen. PubHubs biedt deelnemers een online-omgeving voor 'gemodereerde conversatie en vertrouwde uitwisseling van informatie'. Volgens de staatssecretaris wordt er gewerkt aan 'de opschaling van dit initiatief door meer gebruikersgemeenschappen aan te sluiten'.

Volg ons ook op sociale media, waaronder Mastodon.