©TheNational

threads app instagram nederland politiek

Threads geeft politiek geen prioriteit: 'Minder boze plek dan Twitter'

7 juli 2023 om 23:36
Laatste update: 7 juli 2023 om 23:47

Instagram heeft met Threads een grote rivaal van Twitter gelanceerd. Maar op één gebied hoeft Threads niet te concurreren met Twitter: gesprekken over politiek. De app gaat berichten over politiek en nieuws geen extra aandacht geven.

Volgens Instagram-topman Adam Mosseri is het doel van Threads 'niet om Twitter te vervangen', maar om een openbare plek te creëren voor Instagram-gebruikers die Twitter nooit hebben omarmd. "En voor mensen die geïnteresseerd zijn in een minder boze plek voor gesprekken." Om die reden zal politiek ook geen extra nadruk krijgen op de nieuwe app, zegt hij. "Politiek en hard nieuws zullen onvermijdelijk op Threads verschijnen, maar we gaan niets doen om die onderwerpen te stimuleren", aldus Mosseri.

Discussies over politiek zorgen volgens de topman slechts voor een relatief kleine toename van betrokkenheid van gebruikers en de omzet. "Het is al het extra toezicht door overheden, de negativiteit en de risico's rond integriteit uiteindelijk niet waard", vindt Mosseri.

Tegelijkertijd zou Threads berichten over politiek niet minder gaan tonen aan gebruikers, al is dat lastig te controleren. Meta zal volgens Mosseri verder geen extra inspanningen doen om het gebruik van Threads door nieuwsmedia en politieke partijen te stimuleren. Dat deed Facebook in het verleden wel. Eind vorig jaar vinden de Amerikaanse verkiezingen plaats.

"Er zijn genoeg geweldige online-gemeenschappen, bijvoorbeeld over sport, muziek, mode, entertainment - om een ​​levendig platform te bouwen", aldus Mosseri. Meta paste de afgelopen jaren de algoritmes van Facebook aan om gebruikers minder berichten over politiek en nieuws te tonen.

Op weg naar 100 miljoen gebruikers

Threads telt na nog geen twee dagen al 70 miljoen profielen. De app is nog niet in de EU beschikbaar vanwege de strenge Europese privacyregels. Threads lijkt heel erg op Twitter. De overeenkomsten zijn zo groot dat Twitter dreigt met een rechtszaak tegen Meta.

Een belangrijk verschil is wel dat Threads momenteel alleen een algoritmische feed heeft, die je nu nog vooral berichten voorschotelt van beroemde mensen en bedrijven. Mosseri belooft wel dat er binnenkort een chronologische feed komt met alleen berichten van mensen die je zelf volgt.

Lees meer over Threads:

Waarom Threads razendsnel Twitter gaat inhalen

Zo installeer download je Threads in Nederland  

Instagram Threads gelanceerd: is dit de 'Twitter-killer'?