©MaybeMaybeMaybe

Comédienne klaagt OpenAI en Meta aan: 'AI illegaal getraind met haar werk'

Comédienne klaagt OpenAI en Meta aan: 'AI illegaal getraind met haar werk'

10-07-2023 11:56 Laatste update: 12:22

De Amerikaanse comédienne Sarah Silverman klaagt Facebook-moederbedrijf Meta en ChatGPT-maker OpenAI aan wegens het ongeoorloofd gebruik van haar werk voor het trainen van AI-modellen.

De zaak is aangespannen door Silverman, bovenop een vergelijkbare zaak door schrijvers Christopher Golden en Richard Kadrey. De drie vinden dat de AI-taalmodellen ChatGPT van OpenAI en LLaMA van Meta illegaal zijn getraind met hun werk.

Het werk zou zonder toestemming verkregen zijn via 'schaduwbibliotheken' als Bibliotik, Library Genesis en Z-Library. Zulke schaduwbibliotheken staan vol met gratis beschikbaar werk waar elders voor betaald moet worden. Verder wijzen de schrijvers en comédienne op de ruime illegale beschikbaarheid van boeken via torrent-systemen.

Gedetailleerde samenvattingen

Het bewijs voor de aanklacht vindt het trio in de uitgebreide samenvattingen die onder meer ChatGPT kan geven. Die samenvattingen zijn veel te gedetailleerd, stellen de aanklagers, en kunnen allen maar het resultaat zijn van het volledig 'lezen' van hun boeken door de AI-systemen. Maar bij de samenvattingen wordt geen copyright-informatie vermeldt.

Ook het AI-model van Meta, LLaMA, zou getraind zijn met illegaal verkregen werk, samengesteld door een leverancier van zulk trainingsmateriaal die zou putten uit schaduwbibliotheken.

Veel zaken tegen AI-makers

De drie aanklagers hebben per persoon zes verschillende soorten auteursrechtenschending aangemerkt, waaronder nalatigheid en oneerlijke concurrentie en ongerechtvaardigde verrijking: de aanklagers stellen dat OpenAI en Meta zelf wel geld verdienen aan hun AI, zonder daar auteurs voor de compenseren. Dat geld hopen de auteurs via deze zaak alsnog te krijgen.

Dit is al de zoveelste zaak tegen het oneigenlijk gebruik van bronnen door kunstmatige intelligentie. Eerder werden al zaken aangespannen door beeldbank Getty, een groep kunstenaars en door softwaremakers. De aanklagers vinden bewijs van hun eigen werk via verscheidene AI-diensten.

De makers van de AI-systemen hebben zich tot nu toe steeds beroepen op fair use, een soort bredere vorm van het citaatrecht. De vraag is nu onder meer of dat recht zich over volledige werken uitstrekt.

Luister ook onze podcast: